marți, 23 aprilie, 2024

10 beneficii ale vitaminei C mai putin stiute

Distribuie:

Publicat:

Poate nicicand vitamina C nu este mai cautata ca iarna si asta pentru ca toti vor sa-si intareasca organismul in fata valului de viroze, gripe si alte afectiuni respiratorii. Exista studii care au aratat ca vitamina C reduce severitatea simptomelor si scurteaza perioada de imbolnavire. In plus, vitamina C e un antihistaminic natural, iar asta o face eficienta in tratamentul alergiilor.

Doza zilnica recomandata variaza in functie de varsta: aproximativ 75-90 de miligrame in cazul adultilor si aproximativ 45 de miligrame in cazul copiilor. Iata si alte beneficii:

1. Ajuta la vindecarea ranilor. Aceasta vitamina stimuleaza productia de colagen, substanta prezenta in tesuturile conective ale corpului (piele, ligamente). Fie ca e vorba de rani grave sau arsuri, prezenta vitaminei C accelereaza vindecarea.

2. Protejeaza impotriva stresului. Vitamina C ajuta la sinteza hormonilor stresului, cum ar fi adrenalina si noradrenalina.

3. Imbunatateste circulatia sangvina. Studiile au demonstrat ca vitamina C, chiar si in doze mici, contribuie la dilatarea vaselor de sange si previne afectiuni ca angina pectorala, tensiune arteriale sau atac de cord. In plus, aceasta functioneaza ca un antioxidant si protejeaza organismul de radicalii liberi.

De ce este importanta vitamina C pentru organism. Vezi si top 10 alimente care au cea mai mare concentratie de vitamina C

4. Ajuta la eliberarea cailor respiratorii. Un studiu realizat la Universitatea din Helsinki a aratat ca vitamina C reduce bronhoconstrictia indusa de efortul fizic intens, care provoaca tuse si respiratie ingreunata.

5. Combate astmul. Avand rol antioxidant si antihistaminic, vitamina C imbunatateste functionarea plamanilor si a cailor respiratorii. Dozele zilnice de vitamina C pot reduce productia histaminei, acea substanta care produce inflamatiile in cazul persoanelor astmatice.

6. Reduce riscul cataractei. Pe langa vitamina A, si vitamina C este esentiala pentru imbunatatirea vederii noastre. Mai mult decat atat, aceasta previne aparitia cataractei care duce la orbire.

7. Este eficienta in lupta impotriva bolilor neurologice. Un studiu german a aratat ca, in cazul pacientilor ce sufereau de o forma usoara de dementa, exista un nivel scazut de vitamina C, betacaroten si licopen in sange, ceea ce sugereaza ca prezenta vitaminei C in organism poate reduce progresul acestor boli.

8. Reduce simptomele artitrei. Artitra este cauzata de colapsul proceselor celulare care sustin producerea si repararea tesuturilor cartilaginoase. In acest fel, productia de colagen are de suferit, insa aici intervine vitamina C, esentiala pentru stimularea colagenului, dar si pentru reducerea durerilor, a inflamatiilor si a problemelor cu articulatiile.

9. Ajuta la dilatarea vaselor de sange
Rolul antioxidant al vitaminei C este cel mai important, deoarece elimina radicalii liberi care, in timp, accelereaza procesul de imbatranire si favorizeaza aparitia afectiunilor cardiace sau a altor boli

Conform unui studiu prezentat in cadrul unui congres al American Physiological Society, la care au participat 35 de persoane sedentare, supraponderale sau obeze, in cazul celor care care au consumat zilnic o doza de vitamina C (500 de miligrame cu aproximatie), nivelul endotelinei- o substanta care cauzeaza comprimarea vaselor de sange, a fost redus la fel de mult ca in cazul celor care au mers si au facut miscare zilnic. Cand vasele de sange sunt comprimate, creste riscul aparitiei problemelor cu inima.

7 reactii adverse ale vitaminei C

Si cercetatorii de la Linus Pauling Institute au evidentiat rolul vitaminei C in procesul de dilatare a vaselor de sange: “Studiile au aratat ca tratamentul cu vitamina C a contribuit in mod constant la dilatarea vaselor de sange la indivizii care sufera de boala coronariana a inimii. Acelasi lucru s-a intamplat si in cazul celor care se confruntau cu angina pectorala, insuficienta cardiaca congestive, diabet, colesterol ridicat si tensiune arteriala. Imbunatatirea dilatarii vaselor de sange a fost demonstrata la o doza zilnica de 500 de miligrame de vitamina C.”

Mai mult, cercetatorii danezi au realizat un studiu care a inclus 100 000 de oameni si au aratat ca cei care au consumat mai multe fructe si legume bogate in vitamina C au avut un risc cu 15% mai mic sa dezvolte afectiuni cardiovasculare decat grupul de control.

Un alt studiu realizat de data aceasta la Universitatea din Arizona a pus in evidenta legatura dintre vitamina C si greutatea corporala. In cazul adultilor obezi sau supraponderali, s-a observat un nivel scazut al vitaminei C din organism si un risc sporit pentru dezvoltarea bolilor cardiace.

10. Reduce tensiunea
Un studiu realizat de cercetatorii din South Carolina in 2002 a demonstrat ca dozele de vitamina C crescute progresiv pe parcursul a opt luni au redus tensiunea arteriala in cazul pacientilor cu o varsta medie de 62 de ani.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img