News Flash:

10 evenimente istorice care iti vor schimba perceptia asupra timpului

21 Aprilie 2014
1585 Vizualizari | 0 Comentarii
Oamenii au fost dintotdeauna fascinati de evenimentele din trecut. Cat de bine cunoastem, insa, istoria si cat de corecta este perceptia noastra asupra timpului?

Cleopatra a trait mai aproape in timp de prima aselenizare, decat de constructia Marii Piramide

Cleopatra a VII-a a Egiptului, ultimul faraon activ, este cunoscuta in istorie pentru aliantele cu Cezar si Marc Antoniu, dar si pentru viata sa tumultoasa, care a inspirat romane, piese de teatru si filme. Ea s-a nascut in anul 69 i.e.n., la Alexandria si s-a sinucis la doar 39 de ani, in 30 i.e.n. Constructia Marii Piramide a inceput in jurul anului 2560 i.e.n., la aproape 2500 de ani de la nasterea ei. In schimb, prima aselenizare, misiunea sovietica Luna 2, a avut loc in 1959, iar primul echipaj uman a ajuns acolo in 1969, la mai putin de 2000 de ani de la moartea Cleopatrei.

Inca existau mamuti atunci cand au fost construite piramidele

Cei mai multi dintre noi se gandesc la mamuti ca la niste creaturi care apartin strict erei glaciare, care a durat pana acum 12.000 de ani, dar o mica populatie a supravietuit pana in jurul anului 1650 i.e.n. Pe atunci, piramidele din Giza aveau deja o vechime de 1000 de ani, conform Business Insider.

Armatele mongole au intalnit si cruciati si samurai, in aceeasi perioada

In secolul al XIII-lea, mongolii si cruciatii au fost la un pas sa isi uneasca fortele petru a lupta imotriva musulmanilor. Tratativele indelungate au esuat insa, si alianta nu a mai avut loc. Mongolii si-au indreptat atentia spre Japonia si, in 1247, au lansat o ofensiva impotriva samurailor, care a fost oprita, spre norocul niponilor, de un taifun.

Universitatea Oxford e mai veche decat civilizatia azteca

La Oxford au inceput sa fie predate cursuri incepand cu anul 1096, iar pana in 1249, centrul de invatamant functiona deja ca o universitate, avand chiar camine pentru studentii care urmau cursuri acolo. Civilizatia azteca a luat nastere odata cu fondarea orasului Tenochtitlan, abia in 1325.

La fiecare doua minute se fac mai multe fotografii decat in intregul secol XIX

Prima fotografie a fost realizata in 1826, de inventatorul Joseph Nicephore Niepce, relateaza buzzfeed.com. Se estimeaza ca in cei 80 de ani care au trecut pana la aparitia primului aparat foto destinat publicului, au fost realizate doar cateva milioane de poze. In 2014, in schimb, oamenii vor face in jur de 880 de miliarde de fotografii.

Faxul a fost inventat in timpul Marii Migratii din Statele Unite

Prima versiune rudimetara a unui aparat fax a fost inventata de Alexander Bain, in 1843.  Calea spre Oregon, celebra ruta a colonistilor Vestului american, folosita de calatori in timpul marii migratii, a fost inaugurata in acelasi an.

Cand colonistii englezi au debarcat la Plymouth Rock orasul Santa Fe avea deja un hotel si un restaurant

Colonistii englezi de pe vasul Mayflower au parasit orasul Plymouth, din Anglia, in 1920, plecand spre Lumea Noua. Ei au fondat una dintre primele asezari britanice permanente din America, iar o parte dintre traditiile pornite atunci, cum ar fi Ziua Recunostintei, sunt pastrate si in prezent. Orasul Santa Fe, actuala capitala a statului New Mexico, fusese infiintat treisprezece ani mai devreme insa, de conchistadorul Don Pedro de Peralta.

Shakespeare era inca in viata cand a inceput colonizarea Americii

William Shakespeare, poet, dramaturg si actor, este consderat unul dintre cei mai importanti scriitori din toate timpurile. Bardul din Avon a fost botezat in 1564 si a scris piesa Macbeth in 1605, cu un an inaintea fondarii coloniei Jamestown, prima asezare britanica permanenta din Lumea Noua. Aceste evenimente l-ar fi putut inspira pe Shakespeare sa scrie Furtuna.

A trecut mai mult timp de la aparitia dinozaurului Stegosaurus pana la T-Rex, decat de la aparitia acestuia pana in prezent

Dinozaurii au trait acum multe milioane de ani, intr-o perioada pe care, uneori, ne e greu sa ne-o imaginam. Contrar multor fime stiintifico-fantastice insa, acestia nu au ocupat planeta in acelasi timp, iar multe dintre speciile celebre nu s-au intalnit niciodata. Stegosaurus a aparut acum 150 de milioane de ani, in timp ce fiorosul Tyrannosaurus Rex traia cu 67 de milioane de ani in urma, mai aproape de prezent decat de vremea in care exista primul.

Ultimul detinut ucis de un pluton de executie in Statele Unite a murit in acelasi an in care a avut loc deversarea BP

Chiar daca aceasta forma de executie pare desprinsa din filmele cu cowboy si indieni, sau, cel putin, o practica rezervata vremurilor de razboi, ultimul detinut care a fost ucis astfel a murit in 2010, in Utah. In acelasi an, o platforma petroliera apartinand BP, aflata in Golful Mexicului, a explodat, provocand deversarea a 4.9 milioane de barili de petrol.

 
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2021 - BZV.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1583 (s) | 34 queries | Mysql time :0.039994 (s)