sâmbătă, 20 aprilie, 2024

10 mituri despre alaptare, afla adevarul de la doctori

Distribuie:

Publicat:

Alaptarea la san este unul dintre argumentele care starnesc o placere deosebita pentru apropiatii mamei de a-si da cu parerea. Toti par sa stie daca ii este foame copilului, daca e satul, sau chiar cat de buna este compozitia laptelui matern. E un fenomen care poate parea distractiv pentru mamele care au deja experienta, dar pentru tine, daca esti la primul bebelus, poate deveni un factor de stres.
Iata cateva mituri despre care cu siguranta ai auzit:
1. Alaptarea te ingrasa
Alaptarea presupune eliminarea a 500 de calorii intr-o zi. La fel ca in timpul sarcinii, si in perioada de alaptare trebuie sa ai grija la alimentatie, sa fie sanatoasa si echilibrata. Nu este nevoie sa mananci ca pentru doi. E adevarat ca mamele care nu alapteaza, in cele mai multe cazuri, raman cu un surplus de kilograme pe o perioada mai lunga. Daca doresti sa slabesti in timp ce alaptezi, poti face miscare impreuna cu copilul, sa va plimbati zilnic de exemplu 45 de minute.
2. Daca alaptezi nu poti face sport
Asta este doar o scuza pentru a nu te antrena. In realitate, ideea nu are niciun fundament. Nu exista niciun motiv sa nu poti alapta dupa ce ai facut gimnastica. Convingerea ca cel mic ar refuza laptele matern dupa ce ai facut exercitii a aparut probabil la gandul ca transpiratia sarata din jurul mamelonului, care e total diferita de dulcele lapte matern, nu ar fi pe placul micutului. In cazul in care bebelusul se stramba, tot ce trebuie sa faci este sa stergi usor sanul.
3. Trebuie sa folosesti ambii sani la fiecare sesiune de alaptare
Este adevarat. E important ca bebelusul sa stea cat doreste la san. In momentul in care s-a dezlipit singur de la san, satisfacut, il poti muta la celalalt san daca da semne ca inca ii este foame. Daca oferi ambii sani la fiecare sesiune de alaptare, mai ales in primele saptamani, te ajuta sa cresti productia de lapte.
4. In perioada de alaptare trebuie sa bei cel putin 3 litri de lichid pe zi
Fals. Este important sa bei, dar nu trebuie sa te fortezi. De obicei este indicat sa bei un pahar cu apa inainte si dupa alaptare. Daca bei lichid in exces, exista riscul sa retii apa la sani, in fata glandei si sa faci un edem care sa-l deranjeze pe bebelus la supt.
5. Trebuie sa speli mamelonul inainte de a alapta
Nici vorba! Alaptatul la san este diferit de alaptarea artificiala, iar acest mit deriva de la faptul ca suzeta biberonului poate avea bacterii ce pot contamina laptele. Daca lipesti copilul de san in realitate il fereste de infectii. Mai mult, spaland de fiecare data mamelonul, adaugi pasi in plus la procesul de hranire si indepartezi uleiuri importante care protejeaza si lubrifiaza areola.
6. Folosirea tetinei poate dauna alaptarii
Adevarat. Tetina unui biberon poate crea confuzie si ii dauneaza bebelusului care invata sa suga la san. Tetina are o forma definita si provoaca stimularea puternica a valului palatin, deci si reflexul de a suge. Mamelonul in schimb are o forma si o consistenta mult mai moale, iar micutul ar putea sa nu mai simta aceeasi stimulare, astfel nu va suge la fel de eficace. In plus, mamelonul mamei formeaza prin alaptare valul palatin al copilului. 
7. Alaptarea cauzeaza pierderea parului
Nimic mai fals! In timpul sarcinii, hormonii determina ca parul, unghiile si pielea sa arate minunat. Odata ce inceteaza starea de graviditate, scaderea hormonilor cauzeaza evident pierderea parului care nu a cazut. Tot ce trebuie sa faci este sa ai rabdare ca exfolierea capilara sa reintre in ritmul normal.
8. Trebuie sa opresti alaptarea daca cel mic are diaree
Este doar un mit. Medicamentul ideal impotriva virusului bebelusului este chiar laptele matern, care contine factori care protejeaza sistemul gastrointenstinal. Cel mic nu are nevoie de niciun lichid atata timp cat este alaptat frecvent, in asa fel incat sa eviti deshidratarea.
9. Nu poti alapta daca ai sanul mic
Dimensiunea sanului nu are nicio legatura cu alaptarea. Productia de lapte este independenta de forma si marimea sanilor, asa ca nu ai nicio opreliste.
10. Daca iei antibiotic nu mai poti alapta
Poti continua sa alaptezi fara grija, chiar daca esti sub tratament. Tot ceea ce trebuie sa faci este sa iei antibiotice compatibile cu alaptarea. Sfatuieste-te cu medicul despre medicamentatia cea mai potrivita.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img