joi, 28 martie, 2024

10 motive pentru care iti miroase gura

Distribuie:

Publicat:

Atunci cand iti miroase gura este clar ca nu te simti confortabil. Sunt destule remedii, multe naturiste , care te ajut sa scapi de mirosul urat din gura . Poblema este insa alta: halena poate fi si semnul unei maladii serioase. Cam 20% dintre oameni au aceasta problema. Ce e mai rau e ca unii nu stiu…
Ar fi bine sa verifici si tu daca te aflii printre ei.

Iata ce poate determina aparitia halenei:

1. Gingivita sau parodontita. Este o inflamatie a gingiei, cauzata de prezenta bacteriilor care se infiltreaza In os sau la nivelul radacinii dintelui si il ataca. Gingivita netratata devine parodontita. Ce factori pot declanSa gingivita? Sarcina, fumatul, menopauza. Cum se trateaza. Printr-o buna igiena buco-dentara se poate reduce Si preveni evolutia gingivitei. O vizita la stomatolog se impune pentru diagnostic Si pentru a vedea gradul de afectare a dintilor. Apoi, se stabileSte un detartraj (e bine sa fie facut la 6 luni odata). E recomandata spalarea dintilor de 2-3 ori pe zi, minimum 2 minute. Poti folosi Si bicarbonat de sodiu pentru a reduce mirosul urat. Nu uita de ata dentara!

2. Limba Incarcata. Bacteriile care se afla pe limba pot fi Si ele o sursa de miros urat. Partea de deasupra a limbii, fiind prost irigata de saliva, poate antrena o putrefatie a bacteriilor. Cum se trateaza. Fa zilnic duSuri bucale, Improspatandu-ti gura cu solutii pe baza de mentol. FoloseSte o periuta de dinti care are Si curatitor de limba. Nu folosi periuta, fiindca poti rani suprafata limbii. In microleziuni se pot strecura bacterii.

3. Caria dentara sau abcesul. Si acestea pot determina halena. Iata de ce la dentist trebuie sa mergi periodic la control, nu numai cand te doare un dinte. Cariile incipiente nu dor. Cum se trateaza. Trateaza cariile din vreme Si clateSte-te cu apa de gura. In cazul unei infectii, e nevoie de antibiotic Si tratament. Mergi, deci la control!

4. Protezele dentare. In zilele noastre exista multi oameni care au proteze partiale sau totale. Purtate vreme Indelungata, acestea pot da gurii un miros specific. Mai ales protezele care au metal In compozitie. Bacteriile ISi gasesc locuri perfecte In aceste zone. Cum se trateaza. Igiena ireproSabila. Spalarea protezei dupa fiecare masa, cu o perie speciala. Daca e detaSabila, pune-o seara Intr-un pahar cu o solutie aseptica speciala (pastile efervescente care se dilueaza In apa), timp de 15 minute.

5. Aciditate gastrica. De obicei cei care au reflux esofagian (peste 80% din populatie) au Si halena. Acidul continut de stomac, care serveste digestiei, urca adesea catre esofag, mai ales daca mananci seara tarziu Si apoi te culci imediat. Cum se trateaza. Mai Intai e nevoie de un consult la ORL pentru a examina coardele vocale. Daca sunt roSii Si umflate In partea posterioara este semnul clar de reflux gastro-esofagian. Dupa un tratament specific care dureaza cam o luna, se rezolva problema. Evident, exista apoi niste restrictii alimentare. Alte probleme: ulcerul, gastrita, esofagita se rezolva prin tratamente de specialitate.

6. Amigdalele inflamate. La pacientii tineri, Intre 20-30 de ani, exista aSa-numitele cripte amigdaliene, in care se ascund germeni. Orice rest alimentar se poate opri aici. In urma reactiei apare o pasta albicioasa numita cazeum. La Inceput, aceste depuneri sunt albe, apoi se Ingalbenesc Si emana un miros foarte urat. Cum se trateaza. Daca ai aceasta problema e bine sa consulti medicul specialist, care va efectua scoaterea partiala sau totala a amigdalelor.

7. Sinusurile cu probleme. In zona sinusurilor pot patrunde corpi straini cu diverse ocazii. Fie dupa un tratament dentar, fie In alte situatii. Aceste resturi pot duce la proliferarea bacteriilor Si In final la aparitia unui miros urat. Aceastea pot coborI In gura. Cum se trateaza. Mai Intai e necesar un examen ORL al sinusurilor. Daca e cazul se intervine chirurgical prin largirea sinusurilor pentru a permite secretiilor stagnante sa iasa.

8. Medicamentele. Anumite medicamente determina uscarea gurii. Acestea pot fi antihistaminice, antidepresive, pentru scaderea tensiunii arteriale. Saliva are Si rol de spalare a cavitatii bucale, fiind bogata In substante antibacteriene. Cum se trateaza. Bea apa sau infuzii de menta piparata sau verde pentru a umidifica interiorul gurii Si a elimina bacteriile. Mai poti consuma citrice care sporesc productia salivara.

9. Ficat Incarcat. Daca ficatul tau are probleme, mananci mai gras, esti obosit, consumi multe proteine, se produce o dereglare In functia ficatului. Azotul care rezulta din digestie nu este eliminat Si urca Inapoi In stomac, ieSind In zona bucala. Cum se trateaza. Medicul gastroenterolog va stabili natura problemelor. In unele situatii poate exista o hepatita sau chiar o ciroza heaptica. Consuma multe legume Si fructe bogate In glucide de calitate. Evita proteinele animale In exces (carne, oua, peSte, branzeturi). Redu alcoolul si tutunul care perturba functiile ficatului.

10. Ciclul premenstrual. Si aceasta perioada poate determina o halena temporara. Inainte de menstruatie, din pricina modificarilor hormonale care se produc la femei, creSte Si productia placii dentare care favorizeaza proliferarea bacteriilor. Aceste schimbari hormonale influenteaza si flora intestinala Si Incarca rasuflarea cu sulf. Cum se trateaza. O igiena dentara Si bucala ireproSabila asigura o eliminare a mirosului In aceasta perioada, dar nu va Inlatura cauza.

Sursa:fiisanatos.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img