vineri, 29 martie, 2024

10 pahare cu vin pe saptamana reduc speranta de viata cu doi ani

Distribuie:

Publicat:

Consumul a 10 pahare cu vin pe saptamana poate diminua dramatic viata, avertizeaza un nou studiu facut de cei de la Universitatea Cambridge.

Chiar si un singur pahar cu alcool – vin sau bere – creste semnificativ riscul de a suferi de boli de inima sau un accident vascular cerebral. Posibilitatea unei morti premature creste proportional cu consumul de alcool, arata cercetatorii britanici in cel mai nou studiu realizat asupra efectelor alcoolului.

Potrivit Daily Mail, specialistii au concluzionat ca, pentru o persoana cu varsta de 40 de ani, fiecare betie poate diminua viata chiar si cu 15 minute. Acelasi timp pe care il arde si tigara din viata unui fumator.

Descoperirile oamenilor de stiinta arata ca nu exista o cantitate sigura de alcool, in sensul de consum. Nici barbatii, nici femeile nu ar trebui sa bea peste 14 unitati de alcool pe saptamana, dar chiar si consumul redus de alcool este nociv.

Principalul autor al studiului, Angela Wood, a spus ca "mesajul cheie al cercetarii este ca, daca deja consumi alcool, dar il reduci (consumul – n.red.) poti trai mai mult sau poti scadea riscul de aparitie a unor conditii cardiovasculare". Alcoolul este asociat cu mai multe afectiuni, inclusiv probleme cardiace, boli ale ficatului sau diferite tipuri de cancer si dementa.

Acum, alcoolul este a 6-a cea mai comuna cauza a deceselor in randul oamenilor de 50 – 60 de ani. Expertii arata ca pana si consumul moderat de alcool poate creste tensiunea arteriala, bine cunoscuta ca fiind cauza atacurilor de cord, accidentelor vasculare cerebrale, dar si a altor probleme de circulatie a sangelui.

Cercetatorii s-au folosit de alte 83 de studii, efectuate, in total, asupra a 600.000 de oameni, din 19 tari, majoritatea datelor provenind de la britanici. Jumatate din cei studiati consumau peste 12,5 unitati de alcool pe saptamana – adica peste 5 halbe cu bere sau 5 pahare medii cu vin – in timp ce 10% consumau de 3 ori mai mult.

In urma analizarii datelor, specialistii au descoperit ca in cazul oamenilor cu varsta de 40 de ani, care consumau in jur de 5 bauturi alcoolice pe saptamana, durata sperantei lor de viata era redusa cu sase luni.

Cei care consumau 10 bauturi sau mai multe – adica 2 sticle cu vin – reduceau speranta de viata chiar si cu 2 ani, in timp ce in cazul oamenilor care consumau 18 bauturi alcoolice sau mai mult, speranta de viata era redusa cu pana la 5 ani.

De asemenea, specialistii au dezvaluit ca alcoolul este si asociat cu riscuri mai mari de accident vascular cerebral, insuficienta cardiaca, boli hipertensive sau anevrisme fatale. Cercetatorii au specificat ca nu exista niciun beneficiu asociat cu consumul de alcool, dar ar fi nevoie de studii suplimentare in acest context. Rezultatele cercetarii au fost similare pentru barbati si femei.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img