vineri, 19 aprilie, 2024

11 plante de primavara care iti purifica organismul de toxine

Distribuie:

Publicat:

Primavara este momentul optim pentru a incepe o cura de detoxifiere a organismului, pentru ca verdeturile specifice acestui anotimp, atat cele cultivate de mana omului, cat si cele care apar spontan in flora te pot ajuta sa elimini toxinele acumulate peste iarna.

Sunt sanatoase si multe foarte ieftine si acum e timpul sa profiti de ele. In afara de efectul de purificare, verdeturile primaverii pot scadea colesterolul, regleaza tranzitul intestinal, combat astenia de primavara, intaresc imunitatea si cresc tonusul psihic. Pot fi consumate sub forma proaspata, de salate sau sucuri, singure sau in combinatie. Iata care sunt plantele de primavara care iti purifica organismul:

Salata verde

Contine saruri minerale (de iod, magneziu, fosfor, cupru, arsenic si zinc), dar si multe vitamine (A, B, C, D si E). Toate acestea dau organismului rezistenta la infectii si virusuri. Datorita continutului ridicat de clorofila, salata verde are rol antianemic.
Contine aminoacizi si mucilagii care au un rol important in normalizarea digestiei si a tranzitului intestinal, fiind un real ajutor, pentru persoanele care sufera de constipatie.

In salata verde se mai gasesc substante chimice cu rol de hormon, de aceea salata este un sedativ excelent. Consumata seara, ajuta la destresarea organismului si imbunatateste somnul.

Mod de folosire: in salate, combinata cu alte legume de sezon – ceapa verde, leurda, ridichi, mancaruri, ciorba.
Daca vrei sa slabesti, poti incepe masa cu o salata verde, are putine calorii si face mancarea mai satioasa.

Urzicile
Sunt bogate in substante de natura glucidica: amine, steroli, ulei volatil, substante grase, acizi: formic, acetic, pantotenic, folic, sitosteroli, vitamine (A, C, B2 si K), clorofila, saruri de Ca, Mg, Fe. Iata cateva proprietati ale acestei plante:
– regleaza fluiditatea sangelui, intrucat contine atat substante cu efect anticoagulant, cat si cu efect coagulant;
– combate diareea;
– se recomanda in stomatite – stari inflamatorii ale mucoasei cavitatii bucale, manifestate sub forma unor leziuni ale mucoasei, dureroase, ce impiedica masticatia si deglutitia;
– este un bun diuretic;
– poate usura procesul de urinare la barbati, mai ales daca prostata este inflamata;
– are actiune favorabila in guta;
– este recomandata celor ce sufera de orice fel de alergie, sub forma de ceai care trebuie baut pe o perioada mai indelungata;
– ceaiul de urzici combate matreata.

Fitoterapia recomanda intrebuintarea ei intr-o gama larga de afectiuni, de la cele ale rinichilor pana la bolile reumatice. Se poate folosi sub forma de ceai, tinctura, sau in mancaruri. Zeama in care se fierb, inainte de a fi gatite, se poate bea in loc de ceai, fiind bogata in vitamina C.

Mod de folosire: adauga urzici crude in salate.
Stevia
Este bogata in vitaminele din grupul B, vitamina C si minerale esentiale: calciu, magneziu, fier si potasiu, fiind in acelasi timp lipsita de calorii. Prin continutul de fibre regleaza digestia, scade nivelul zaharului din sange si reduce pofta de dulciuri si senzatia acuta de foame.

De altfel, controleaza apetitul, fiind un diuretic natural si ajutand la eliminarea lichidelor in exces, implicit la pierderea in greutate. Stevia reduce oboseala mentala si fizica, regleaza presiunea sangelui, dar nu trebuie consumata de persoanele cu litiaza urica.

Loboda
Este bogata in vitaminele E si K si in fibre alimentare. Are foarte putine calorii, dar este contraindicata persoanelor care au pietre la rinichi.

Actioneaza ca un diuretic natural, ajutand organismul sa scape de fluidele in exces, scade oboseala mentala si fizica, armonizeaza digestia, regleaza presiunea sangelui si ajuta la pierderea in greutate.

Leurda
Se spune ca leurda este prima planta pe care o consuma ursul cand iese din hibernare. Usturoiul salbatic sau usturoiul ursului, cum mai este cunoscuta, are aceleasi proprietati ca si usturoiul.

Contine minerale (potasiu, magneziu, calciu), fibre alimentare si are efect tonic cardiac. Leurda are rol detoxifiant, depurativ, diuretic si hipocolesteroleminat. De asemenea, contine alicina, o substanta cu rol antiviral si antibacterian, de aceea este utila in prevenirea virozelor respiratorii si a bolilor cardiovasculare.

Prof. dr Gheorghe Mencinicopschi recomanda folosirea frunzelor de leurda atat in salate, cat si in mancaruri, la fel ca si usturoiul obisnuit. In combinatie cu untisorul si urzicile, este o mancare ce nu trebuie sa lipseasca de pe masa celor care postesc.

Sucul de leurda ajuta la stimularea sistemului imunitar si combate astenia de primavara.

Untisorul
Contine potasiu si fibre alimentare care ajuta la reducerea nivelului colesterolului si regleaza tensiunea arteriala. In untisor se mai gasesc: betacaroten, vitaminele C, E si calciu.

Scade riscul de cataracta si ajuta la mentinerea sanatatii creierului. Frunzele de untisor imbunatatesc circulatia sanguina.
Frunzele sau radacinile de untisor sunt folosite pentru proprietatile lor de a imbunatati circulatia sangvina. Vitaminele si mineralele scad riscul de cataracta, iar acidul folic este important in mentinerea sanatatii creierului.

In bucatarie se intrebuinteaza sub forma de salata.

Papadia
Contine substante care ii dau un gust usor amarui si stimuleaza detoxifierea ficatului. Este foarte bogata in fibre vegetale si impiedica activ asimilarea nedorita a zaharului.

Sub forma de macerat, pentru care se folosesc atat frunzele, cat si radacinile, previne anorexia si constipatia, iar sub forma de decoct se foloseste pentru tratarea cataractei.

Remediu pentru parul gras: se toaca marunt frunzele verzi de papadie si se aplica pe parul uscat. Se pastreaza cu ajutorul unei bonete si se lasa toata noaptea. Dimineata, se spala parul cu sampon.

In gastronomie, se foloseste, de regula, in salate.

Spanacul
Contine potasiu, acid folic, calciu, fier, vitamina C, vitamina E, vitamina K si fibre alimentare. Regleaza digestia si previne constipatia. Alte proprietati:
– stimuleaza activitatea inimii;
– previne infectia gingiilor;
– stimuleaza cresterea, fiind recomandat in special copiilor si tinerilor aflati la pubertate;
– datorita continutului de acid folic, se recomanda femeilor insarcinate;
– cura cu suc de spanac reechilibreaza si fortifica organismul;
– este eficient impotriva anemiei, depresiei nervoase si oboselii.

Prin fierbere, spanacul pierde majoritatea principiilor sale active. Daca doresti sa-i pastrezi toate proprietatile, trebuie sa-l consumi crud si proaspat. Sucul de spanac se poate combina in parti egale cu cel de morcov, de creson sau de telina. Ca si celelalte legume cu frunze verzi, spanacul este sarac in calorii.

Ceapa verde
Contine vitamina C, potasiu, alicina, cuercitina – antioxidanti puternici cu rol in combaterea stresului oxidativ. Poate preveni bolile cardiovasculare si poate reduce riscul de cancer ovarian si de san.

Cura cu ceapa verde, sub forma de salata, are efect diuretic si depurativ si este considerata un antialergic natural foarte valoros. Ceapa este unul dintre cele mai puternice si mai la indemana hipoglicemiante, fiind recomandata persoanelor care sufera de diabet.

In bolile renale cronice, se recomanda consumul de ceapa verde, zilnic, dimineata si seara. Cura indelungata cu ceapa verde are rezultate favorabile in sterilitate si impotenta hormonala.

Usturoiul verde
Contine, in cantitati insemnate, vitamine: A, B1, B2, C si substante minerale printre care: fosfor, sulf, potasiu, iod, calciu, siliciu. Principalul component activ al usturoiului este alicina, substanta cu un puternic efect antibiotic.

Este unul dintre cele mai eficiente alimente anticancerigene. S-a constatat reducerea incidentei cancerului pulmonar la cei care mananca usturoi verde, acesta inlaturand o parte din efectele negative ale fumatului.

Cercetarile au demonstrat ca utilizarea regulata a usturoiului in alimentatie constituie una din cele mai eficiente metode de profilaxie si tratament a arterosclerozei. De asemenea, usturoiul previne formarea cheagurilor si a trombozei arteriale.

Usturoiul verde creste pofta de mancare, reduce tensiunea arteriala, previne virozele respiratorii si gripa.

Nasturelul
Este bogat in vitamine (A, B1, B2, E si C), minerale (iod, zinc, magneziu si fier) si indicat in anemii. Nasturasul poseda proprietati antiscorbutice, remineralizante, hiperparatiroidice si depurative deosebite, fiind o valoroasa planta medicinala de primavara.

Datorita acestor proprietati, nasturelul se indica in curele de primavara, in astenia de sezon, in convalescenta si in diferite boli de piele (mai ales in acnee). Planta mai prezinta efecte diuretice si afrodiziace.

Ca adjuvant, sub forma de suc sau salata, nasturelul se administreaza in caz de edem, bronsita, anorexie, staze limfatice, diabet, tetanie (spasmofilie) si calculoza urinara. Datorita glucobrasicinei, aceste preparate, poseda puternice proprietati antioxidante.

Nasturelul se comporta ca antidot pentru nicotina, fiind indicat in tabacism. Curele de primavara cu nasturas, ca si cele cu usturoita sunt deosebit de indicate fumatorilor, prin faptul ca ajuta la curatarea plamanilor si previne aparitia cancerului pulmonar. Este indicata si in astmul bronsic dar si in toate formele de cancer.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img