marți, 19 martie, 2024

126 de ani de la moartea lui Mihai Eminescu

Distribuie:

Publicat:

Astazi, se implinesc 126 de ani de la moartea lui Mihai Eminescu, supranumit „luceafarul poeziei romanesti”. Pe 15 iunie 1889, marele poet s-a stins din viata in casa de sanatate a doctorului Sutu. In buzunarul de la haina pe care o purta in momentul mortii, se aflau, scrise de mana, poeziile „Viata” si „Stele in cer”.
 
Ziarul Romanul din 16 iunie anunta ca: „Eminescu nu mai este”. Despre moartea poetului, George Calinescu a scris: „Astfel se stinse in al optulea lustru de viata cel mai mare poet, pe care l-a ivit si-l va ivi vreodata, poate, pamantul romanesc. Ape vor seca in albie si peste locul ingroparii sale va rasari padure sau cetate, si cate o stea va vesteji pe cer in departari, pana cand acest pamant sa-si stranga toate sevele si sa le ridice in teava subtire a altui crin de taria parfumurilor sale.”

In acelasi an, in luna octombrie, moare si Henrieta Eminovici, sora care il ingrijise pe Eminescu in ultimii ani din viata.

Mihai Eminescu s-a nascut la Botosani, intr-o familie numeroasa, fiind al saptelea dintre cei 11 copii ai lui Gheorghe si ai Ralucai Eminovici. Isi schimba numele in Eminescu, la propunerea lui Iosif Vulcan, directorul revistei „Familia”, din Pesta. Debuteaza cu poezia „La mormantul lui Aron Pumnul”, publicata in 1866.
 
Studiaza, pentru o perioada, la Universitatea din Viena, orasul unde o va cunoaste pe Veronica Micle. Intre timp, publica numeroase poezii, cum ar fi „Venere si Madona”, dar si basmul „Fat-Frumos din lacrima”. In perioada 1872-1874, studiaza la Berlin, ulterior, se intoarce la Iasi, oras in care devine director al Bibliotecii Centrale. In 1877, se muta la Bucuresti si este numit redactor-sef la ziarul „Timpul”, unde va desfasura o activitate publicistica remarcabila.
 
Singurul volum de poezii tiparit in timpul vietii lui Mihai Eminescu a aparut la data de 21 decembrie 1883. Volumul „Poesii” cuprinde peste 300 de pagini, precum si un portret al poetului. Dintre creatiile lui Eminescu, amintim „Glossa”, „Ce-ti doresc eu tie, dulce Romanie?”, „Luceafarul”, „O, ramai”, „Pe langa plopii fara sot…”.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img