marți, 16 aprilie, 2024

13 variante cu cele mai sanatoase alune, nuci si seminte pe care sa le consumi zilnic

Distribuie:

Publicat:

Nucile si semintele sunt unele dintre cele mai populare si nutritive alimente. Acestea sunt folosite in dieta sub forma de gustari sau ca ingrediente in diverse feluri de mancare. Cercetarile stiintifice confirma faptul ca nucile si semintele reprezinta o componenta importanta a unei diete sanatoase, acestea aducand numeroase beneficii pentru organism.

1. Seminte de in
Semintele de in contin substante numite lignani, niste hormoni naturali fitoestrogeni, eficienti impotriva cresterii tumorilor canceroase, in special a cancerului de san si de prostata. Semintele mai contin si fibre, care ajuta la imbunatatirea functiei tractului intestinal. De asemenea, o lingura de seminte macinate contine aproape 2 grame de grasimi Omega-3, care au un efect benefic asupra functiei inimii si vaselor de sange.

2. Seminte de susan
Compusii continuti in semintele de susan reduc nivelurile tensiunii arteriale, previn infarctul miocardic, accidentul vascular cerebral si insuficienta renala. Sezamolul si sesaminolul sunt antioxidanti care se gasesc exclusiv in semintele de susan si contribuie la scaderea colesterolului. Uleiurile din compozitia semintelor imbunatatesc aspectul pielii, a parului si a unghiilor.

3. Seminte de dovleac
Contin o cantitate foarte mare de arginina. In organism, acest aminoacid determina vasodilatatie, imbunatateste fluxul sanguin prin vasele de sange si reduce nivelul tensiunii arteriale marite. Semintele de dovleac contin o cantitate mare de proteine si normalizeaza nivelul de zahar din sange. Continutul ridicat de vitamine A si E, care sunt responsabile pentru finetea si elasticitatea pielii, explica popularitatea folosirii semintelor de dovleac si a uleiurilor in scop cosmetic.

4. Migdalele
Migdalele normalizeaza nivelul lipidelor din sange si reduc riscul bolilor cardiovasculare la pacientii cu diabet zaharat. Migdalele, ca o gustare sau inaintea meselor principale, reduc nivelul de grasime din corp si confera o satietate indelungata.

5. Nucile
Nucle au o lista impresionanta de proprietati benefice. Consumul acestora reduce riscul de boli cardiovasculare, boli cardiace ischemice, imbatranirea prematura si tulburarile neurologice asociate varstei inaintate. Tocoferolii, continuti in nuci, protejeaza impotriva cancerului de prostata.

6. Semintele de floarea-soarelui
Semintele de floarea-soarelui contin proteine bogate in sulf, care sunt utile pentru dezvoltarea tesutului muscular si reinnoirea oaselor. In plus, acestea sunt valoroase datorita proprietatilor lor antioxidante, antimicrobiene si antiinflamatorii. Semintele de floarea-soarelui previn infectiile cailor respiratorii, laringiene si pulmonare.

7. Fisticul
In comparatie cu alte fructe cu coaja lemnoasa, fisticul contine mai putin grasimi si calorii, dar acestea au cel mai inalt nivel de acizi grasi nesaturati, potasiu si carotenoizi, substante cunoscute pentru proprietatile antioxidante si antiinflamatorii. Folosit ca o gustare, fisticul poate ajuta la controlul greutatii datorita efectului prelungit de saturatie.

8. Nucile caju
Nuciurile caju contin fier, care este necesar pentru prevenirea anemiei. De asemenea, caju contribuie la normalizarea nivelului de glucoza din sange si elimina oboseala cronica. Proprietatile bactericide si antiinflamatorii ale nucilor caju ajuta la protejarea organismului impotriva virusurilor si a racelilor sezoniere si pentru fortificarea imunitatii.

9. Alunele
Bogate in vitaminele grupului B, alunele intaresc muschii si oasele, imbunatatesc activitatea sistemului nervos. Acizii organici, stearic, palmitic si oleic, inhiba cresterea cantitatii de colesterol rau in sange, previn aparitia si dezvoltarea bolilor cardiovasculare.

10. Arahidele
Arahidele sunt unele dintre cele mai populare nuci de pe planeta. Polifenolul, din compozitia acestora, protejeaza celulele organismului de efectele radicalilor liberi nocivi, contribuind la pastrarea tineretii. Acidul linoleic scade colesterolul rau din sange si previne ateroscleroza.

11. Nucile de Brazilia
Datorita continutului ridicat de fibre, nucile de Brazilia manifesta o actiune benefica asupra tranzitului intestinal. Seleniul promoveaza sintetizarea celulelor responsabile de apararea imuna a organismului. Acizii grasi nesaturati din nucile de Brazilia reduc semnificativ nivelul zaharului din sange, protejand astfel corpul de ateroscleroza precoce si diabetul zaharat.

12. Nucile pecan
Sunt un depozit de energie, datorita continutului ridicat de calorii. Vitamina E ajuta la protejarea organismului de influenta negativa a radiatiei solare. Vitaminele din grupul B, continute in cantitati mari in nucile pecan, imbunatatesc sanatatea unghiilor, a pielii si parului. Nucile pecan au, de asemenea, un efect benefic asupra sistemului reproducator.

13. Semintele de chia
Seminte de chia contin cantitati mari de acizi grasi Omega-6 si Omega-3, benefici pentru buna functionare a inimii si a vaselor de sange si prevenirea cresterii nivelului de colesterol in sange. Semintele sunt utile pentru sanatatea femeilor, in special in timpul menopauzei. Asadar, dupa cum ai observat fiecare dintre aceste alimente sunt benefice in dieta. Nu uita, de asemenea, ca cele mai multe nuci si seminte au un continut caloric ridicat, de aceea este important sa respecti portia zilnica in dieta, care este bine sa nu depaseasca cantitatea de 30 de grame pe zi.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img