marți, 16 aprilie, 2024

160 de ani de rafinare: Capacitatea de procesare a titeiului in Romania, estimata la 12,1 milioane de tone, in 2016

Distribuie:

Publicat:

Capacitatea de prelucrare a titeiului, prin intermediului celor patru rafinarii existente la ora actuala pe teritoriul Romaniei, este estimata, in 2016, la 12,1 milioane de tone, in crestere cu 17,5% fata de anul anterior, cand se consemnase o cantitate procesata de 10,3 milioane de tone de petrol, reiese din datele celui mai recent raport de piata publicat de KazMunayGaz International (KMGI), document pregatit de Academia de Studii Economice (ASE).

In acest context, un alt studiu, intocmit de KPMG, la solicitarea Asociatiei Romane a Companiilor de Explorare si Productie Petroliera (ROPEPCA), dat publicitatii in februarie 2016, arata ca Romania este una dintre tarile cu cele mai mari rezerve de titei din Europa. Astfel, cantitatea depasea 315 milioane bep, conform raportului anual al OMV Petrom din 2014, insa realizatorii raportului precizau ca, in absenta unor investitii semnificative, rezervele dovedite vor acoperi doar aproximativ 12 ani de productie de titei.

La nivelul inceputului de an 2016, in Romania existau peste 400 de campuri petroliere si mai mult de 13.000 de sonde active, se mentioneaza in studiul comandat de ROPEPCA.

Revenind la cercetarea KMGI, aceasta releva ca, in privinta sectorului de rafinare a petrolului, spre deosebire de tarile vecine, cum ar fi Bulgaria si Ungaria, care se bazeaza pe un singur furnizor de petrol brut, Romania are o baza solida pe piata de petrol. In plus fata de rezervele sale nationale, Romania se bazeaza pe importurile de titei din Rusia facilitate de Lukoil si cele din Kazahstan, facilitate de KMGI.

In total, importurile KMGI au acoperit aproximativ 40% din capacitatea de rafinare din Romania si au ajutat la conservarea surselor nationale de energie primara. Realizatorii raportului noteaza ca rezervele de titei descoperite in Kazahstan vor suplimenta, in continuare, volumele disponibile pentru Romania.

Datele istorice releva faptul ca, in 1960, Romania a procesat 10 milioane de tone de titei, intreaga cantitate de petrol provenind din rezervele nationale pentru a satisface consumul intern al unei populatii de 14 milioane de oameni. La acel moment, existau doar rafinarii mici, cu o capacitate de procesare de sub doua milioane de tone de titei.

La sfarsitul anilor 1960 si inceputul anilor 1970, a fost dezvoltat un plan de construire a unor rafinarii noi pentru a procesa titei importat, cu toate ca Romania nu a avut un avantaj competitiv pentru a face acest lucru, in afara de expertiza, dupa cum reiese din raportul Bechtel Chem System din 1994.

Astfel, intre 1960 si 1980, au fost construite cinci noi rafinarii, fiecare cu o capacitate de 5 milioane de tone/an, iar capacitatea reala de procesare s-a ridicat la 32 de milioane de tone/an, depasind cu mult cererea interna in scopuri casnice si industriale, precum si productia interna de titei. Din intreaga cantitate de titei procesata, 22 de milioane de tone au fost importate din Iran si Irak, iar 10 milioane de tone au provenit din resurse nationale.

La ora actuala, estimarile arata ca, prin intermediul celor patru rafinarii operationale la nivel national (Petromidia, Petrobrazi, Petrotel si Vega Ploiesti), in 2016 capacitatea de rafinare a titeiului se va situa la 12,1 milioane de tone, cu 1,8 milioane de tone mai mult (17,5%), comparativ cu cantitatea inregistrata in anul anterior, cand s-au inregistrat 10,3 milioane de tone de titei rafinat. Din cantitatea totala estimata la nivelul acestui an, 5 milioane de tone de titei vor fi rafinate la Petromidia, 4,3 milioane de tone la Petrobrazi, 2,4 milioane de tone la Petrotel si 400.000 de tone la Vega Ploiesti.

Rafinaria Petrotel a fost privatizata in momentul in care compania ruseasca OAO Lukoil a achizitionat 51% din actiuni in anul 1999, pentru aproximativ 300 de milioane de dolari. Privatizarea a fost facilitata prin Ordonanta de Urgenta nr. 92/2002, prin care au fost acordate scutiri de la plata unor datorii fiscale in valoare de 93 de miliarde de lei (27 de miliarde de dolari).

In cazul rafinariei Petromidia, dupa doua incercari nereusite de privatizare (in anii 1997 si 1998), compania olandeza Rompetrol Group BV achizitioneaza, in 2000, un pachet de 70% din actiuni, pentru suma de 50,5 milioane de dolari, la care s-a adaugat angajamentul de efectuare a unor investitii in valoare de 205 milioane de dolari pe o perioada de cinci ani. Ulterior, rafinaria a fost cumparata de KMGI, cu preluarea datoriilor fiscale. Prin Ordonanta Guvernului 118/2003, aprobata prin Legea 89/2005 au fost adoptate masuri privind reglementarea unor obligatii bugetare ale companiei Rompetrol Rafinare S.A., respectiv s-a permis conversia datoriilor fiscale in obligatiuni purtatoare de dobanda pentru o perioada de 7 ani.

Cat priveste rafinaria Vega, datele din Raportul KMGI arata ca Rompetrol Group BV a achizitionat 51% din actiunile acesteia, in anul 1999, pentru 330 de milioane de dolari in numerar, dar si angajamentul de a investi in instalatiile de rafinare pentru urmatorii patru ani. In prezent, rafinaria este detinuta de KMGI.

Nu in cele din urma, in privinta rafinariei Petrobrazi, privatizarea are loc in 2004, cand compania austriaca OMV a achizitionat 51% din totalul actiunilor. Privatizarea a fost facilitata de conditiile contractuale favorabile, respectiv: scutirea de datorii fiscale istorice si despagubiri de mediu, precum si stabilitatea taxelor de exploatare si a redeventelor, potrivit datelor Ministerul Economiei si Comertului din 2004.

In conformitate cu varianta preliminara a Strategiei Energetice Nationale, din februarie 2016, se estimeaza ca rezervele nationale de petrol pot acoperi cererea interna pentru urmatorii 20 de ani.

KMGI detine 44,6% din capacitatea totala de rafinare a Romaniei prin rafinariile Petromidia si Vega, avand capacitatea de a acoperi aproximativ 70% din cererea interna pentru motorina si benzina, reiese din raportul companiei, publicat in toamna acestui an.

Activitatile KMGI includ comercializarea si rafinarea petrolului, vanzarea prin reteaua de benzinarii si activitati de trading produse petroliere in Romania si im tarile din regiunea Marii Negre. KMGI este al treilea cel mai mare contribuabil din Romania, cu o contributie la bugetul national consolidat si bugetele locale in valoare de 5,9 miliarde de lei (1,5 miliarde de dolari), in 2015, incluzand TVA, accize, impozit pe venit, impozit pe profit, contributii sociale, impozit pe proprietate si alte taxe.

sursa :AGERPRES

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img