News Flash:

24 ianuarie la Husi. Zeci de huseni au facut hora Unirii-FOTO-VIDEO

27 Ianuarie 2015
4398 Vizualizari | 2 Comentarii
Astazi, 24 ianuarie 2015, s-a sarbatorit implinirea a 156 de ani de la Unirea Principatelor Romane. In municipiul Husi, la festivitate au participat aproximativ 100 de persoane.

Sambata, in jurul orei 09:00, in parcul in care se afla bustul domnitorului Alexandru Ioan Cuza, a avut loc o ceremonie de depunere de coroane si apoi, bineinteles, dupa traditie, cei prezenti au dat mana cu mana si au jucat traditionala Hora a Unirii.

Ceremonia a inceput odata cu sosirea autoritatilor locale si judetene. A fost prezent edilul municipiului Husi-Ioan Ciupilan, prefectul-Andrei Puica si subprefectul Mircea Gologan.

Dupa ceremonia religioasa oficiata de cei doi preoti, primul care a luat cuvantul a fost istoricul husean Costin Clit care a tinut un discurs despre faptele realizate de catre marele domnitor al romanilor, Alexandru Ioan Cuza. Apoi primarul Ioan Ciupilan a fost acela care a luat cuvantul, fiind urmat de catre prefectul Andrei Puica.

Activitatea a continuat cu o depunere de coroane in fata bustului domnitorului aflat in parcul care-i poarta si numele. Rand pe rand, militarii Batalionului 202 Apãrare CBRN (ID) “General Gh. Teleman”, condusi de comandantul Adrian Vasile Perdun, politistii de frontierã, Politia municipalã, reprezentanti ai Jandarmeriei, dar si elevi de la diferite scoli au defilat pentru cateva momente in fata domnitorului si l-au omagiat.

Ceremonia s-a finalizat cu traditionala Hora a Unirii, inimosii juniori ai ansamblului husean” Trandafir de la Moldova” au venit imbracati in costumele populare si impreuna cu husenii prezenti au infaptuit mareata hora.

De amintit este faptul ca de la manifestatie au lipsit numerosi consilieri locali, si bineinteles, cel care nu obisnuieste sa participe la nici o astfel de adunare, senatorul PNL-NELU TATARU.

Scurt istoric pentru ziua de 24 ianuarie.

Unirea Principatelor Romane, cunoscuta ca Mica Unire (Marea Unire fiind cea de la 1918), a avut loc la jumatatea secolului al XIX-lea si reprezinta unirea statelor: Moldova si Tara Romaneasca. Unirea este strans legata de personalitatea lui Alexandru Ioan Cuza si de alegerea sa ca domnitor al ambelor principate la 5 ianuarie 1859 in Moldova si la 24 ianuarie 1859 in Tara Romaneasca. Totusi, unirea a fost un proces complex, bazat pe puternica apropiere culturala si economica intre cele doua tari. Procesul a inceput in 1848, odata cu realizarea uniunii vamale intre Moldova si Tara Romaneasca, in timpul domniilor lui Mihail Sturdza, respectiv Gheorghe Bibescu. Deznodamantul razboiului Crimeii a dus la un context european favorabil realizarii unirii. Votul popular favorabil unirii in ambele tari, rezultat in urma unor Adunari ad-hoc in 1857 a dus la Conventia de la Paris din 1858, o intelegere intre Marile Puteri prin care se accepta o uniune mai mult formala intre cele doua tari, cu guverne diferite si cu unele institutii comune. La inceputul anului urmator, liderul unionist moldovean Alexandru Ioan Cuza a fost ales ca domnitor al Moldovei si Tarii Romanesti, aducandu-le intr-o uniune personala. In 1862, cu ajutorul unionistilor din cele doua tari, Cuza a unificat Parlamentul si Guvernul, realizand unirea politica. Dupa inlaturarea sa de la putere in 1866, unirea a fost consolidata prin aducerea pe tron a principelui Carol de Hohenzollern-Sigmaringen, iar constitutia adoptata in acel an a denumit noul stat Romania.

Galerie Foto

IMG_1554.JPG
municipiul husi prefectul-andrei puica
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2022 - BZV.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1310 (s) | 23 queries | Mysql time :0.037682 (s)