joi, 25 aprilie, 2024

28 februarie – Ziua protectiei civile din Romania

Distribuie:

Publicat:

In data de 28 februarie sarbatorim Ziua Protectiei Civile din Romania, data la care, Regele Carol al II-lea semna Inaltul Decret Regal din 1930, publicat la 23 martie 1933, in Monitorul Oficial al Romaniei, ca Regulamentul Apararii Pasive contra Atacurilor Aeriene. Momentul este considerat drept actul de nastere al Protectiei Civile, institutie care, initial, purta denumirea de “Aparare Pasiva”.
De-a lungul timpului, specialistii „Armei Vietii” au participat, cu profesionalism si devotament, la numeroase misiuni de salvare in zone de risc, pentru combaterea efectelor inundatiilor, a fenomenelor meteorologice severe, a alunecarilor de teren sau pentru asanarea teritoriului de munitia ramasa neexplodata din timpul conflictelor militare. Mereu pregatiti de interventie si preocupati in permanenta de cresterea nivelului profesional, componentii sai s-au raliat cerintelor timpului si au dezvoltat o structura flexibila, care astazi face cinste mecanismului contemporan de gestionare a situatiilor de urgenta, adaptat standardelor U.E si N.A.T.O. 
Din anul 2004 activitatea de protectie civila se desfasoara la nivel national, in cadrul Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta, iar la nivelul judetului nostru in cadrul Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta “Mihail Grigore Sturdza” al Judetului Iasi. 
Cu prilejul acestei aniversari, inspectoratul organizeaza o serie de activitati, astfel:
–   „Ziua Portilor Deschise” ce va avea loc la sediul inspectoratului si in subunitatile proprii din municipiile Iasi, Pascani si din orasele Targu Frumos si Hirlau.
–  activitati de informare preventiva cu impartire de pliante cu reguli de comportare la cutremur in incinta Ansamblului Palas. Alaturi de salvatori, la aceasta activitate vor participa si studentii Facultatii de Pompieri si voluntarii din cadrul inspectoratului;
–     expozitii cu tehnica de protectie civila din dotarea inspectoratului si exercitii demonstrative de interventie la urgenta radiologica si la accident, in care sunt implicate substante chimice periculoase. De asemenea, vor avea loc si demonstratii privind acordarea primului ajutor medical de urgenta. Activitatile se vor desfasura pe Esplanada Palas Iasi.
Invitam iesenii sa ni se alature in aceasta zi de sarbatoare si sa cunoasca tehnica de interventie folosita de echipajele serviciilor profesioniste  la misiunile de salvare. 

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img