joi, 28 martie, 2024

29 de tari denunta incalcarea drepturilor omului de catre Arabia Saudita in fata Consiliului ONU

Distribuie:

Publicat:

Încălcările drepturilor omului de către Arabia Saudită – inclusiv asasinarea jurnalistului Jamal Khashoggi – au fost denunţate de 29 de ţări marţi în faţa Consiliului ONU pentru drepturile omului, cu sediul la Geneva, într-un al treilea demers de acest gen, relatează AFP.

Ambasadorul Danemarcei, Carsten Staur, a fost cel care a citit declaraţia în care cele 29 de ţări semnatare îşi exprimă profunda îngrijorare cu privire la încălcările repetate ale drepturilor omului în regatul a cărui populaţie practică islamismul wahabit: tortură, detenţie arbitrară sau chiar dispariţie cu forţa, potrivit agerpres.ro.

Cu toate acestea, diplomatul danez a salutat unele progrese realizate de Arabia Saudită, cum a fi 'restricţionarea flagelării sau renunţarea la pedeapsa cu moartea în cazul minorilor pentru majoritatea infracţiunilor'.

El a denunţat totuşi 'persecuţia, detenţia şi intimidarea la care sunt supuşi reprezentanţii societăţii civile, apărătorii pentru drepturile omului, jurnaliştii şi opozanţii politici'.

Aceleaşi lucruri sunt valabile şi în cazul drepturilor femeilor. Ţările semnatare salută în acelaşi timp 'evoluţii recente pozitive', dar 'sunt profund îngrijorate de discriminarea continuă a femeilor şi fetelor'.

În acest sens, ambasadorul danez a citat cazul a cinci apărătoare ale drepturilor omului încarcerate în continuare.

'Ne reiterăm apelul pentru eliberarea tuturor prizonierilor politici şi suntem îngrijoraţi în mod deosebit faţă de utilizarea legilor antiteroriste şi a altor mijloace de securitate împotriva persoanelor care îşi exercită drepturile în mod paşnic', a acuzat diplomatul.

Declaraţia evocă de asemenea asasinarea brutală a lui Jamal Khashoggi, un jurnalist ucis şi dezmembrat în consulatul saudit din Istanbul în 2018, cerând ca 'toţi cei vinovaţi să fie pedepsiţi'.

Acest asasinat a afectat imaginea prinţului moştenitor Mohammad bin Salman, acuzat de responsabili turci şi americani ca ar fi comanditarul acestei crime.

O decizie finală a justiţiei pronunţată recent în cazul asasinării lui Khashoggi a fost denunţată drept o parodie a dreptăţii de către militanţi pentru drepturile omului şi o 'farsă' de către logodnica jurnalistului defunct.

Riadul încearcă să obţină unul dintre cele 47 de locuri în Consiliul ONU pentru drepturile omului. În acest sens, ambasadorul danez a subliniat că 'se aştepată ca membrii Consiliului să fie nişte exemple în privinţa promovării şi apărării drepturilor omului', notează AFP.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img