vineri, 29 martie, 2024

3 modalitati de a pastra mustul peste iarna

Distribuie:

Publicat:

Mustul este bautura hranitoare si energizanta, un inlocuitor excelent pentru scurile din comert. Strugurii din care se face mustul trebuie sa fie copti bine, sa nu fie afectati de nici o boala specifica si sa fie proaspat culesi, pentru a se evita inceprea procesului de fermentatie.

Pentru prepararea mustului pot fi folositi orice soi de struguri, albi, negri sau rosi, iar daca vreti sa savurati si iarna o cana de must, iata cum il puteti conserva:

Conservarea prin congelare

Dupa limpezirea mustului, acesta poate fi depozitat in sticle. Acestea se vor lasa goale la doua degete, pentru ca mustul se dilata prin inghet, iar recipientele pot exploda. Dupa ce se toarna mustul in sticle, le putem pune la congelator. in momentul in care va doriti sa consumati must congelar, scoateti cantitatea dorita din congelator (numarul de sticle), si tineti-o cateva ore la temperatura camerei, potrivit graiulsalajului.ro. Mustul pastrat prin congelare isi pastraza toate calitatile, pentru ca la temperaturi scazute fermentatia acetica nu se produce.

Conservarea prin fierbere

Se pune mustul la foc mic intr-un vas emailat de zece litri (mai mic sau mai mare in functie de cantitatea de must pe care doriti sa o pastrati pentru iarna) si amestecam cu o lingura de lemn. Focul se opreste cand temperatura lichidului a ajuns la 90 de grade Celsius, iar acesta se toarna in sticle. Se astupa ermetic si se tin in paturi pentru a-si pastra caldura pana a doua zi, pentru oprirea fermentatiei. Sticlele se aseaza in camara sau in beci, unde temperaturile sunt constante.

Conservarea cu hrean

Se lasa la limpezit mustul obtinut dupa zdrobirea strugurilor. Se rade hreanul proaspat spalat prin razatoarea mica si se amesteca cu mustul si se pune in damigeana de 50 de litri. La10 litri de must se pun 100 de grame de hrean ras. Se lasa aproximativ doua saptamani, dupa care se trage in sticle. Sticlele se astupa cu dopuri de pluta si se tin la loc racoros.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img