vineri, 19 aprilie, 2024

3 motive pentru care infarctul apare mai des dimineata

Distribuie:

Publicat:

Medicii si oamenii de stiinta au inceput sa inteleaga cat de importante sunt ceasurile noastre biologice. E o stiinta revolutionara numita cronobiologie. Este studiul ritmului circadian – al modificarilor fizice si psihice prin care trecem in 24 ore. E modul natural al corpului de a cronometra si controla viata.

Te-ai intrebat vreodata de ce au loc atatea nasteri la miezul noptii si atatea accidente dupa-amiaza? Nu e o coincidenta. Este activitatea complexa a ceasului biologic. La miezul noptii, esti mai relaxata, deci e momentul ideal pentru nastere. Dupa-amiaza, energia corpului scade si suntem mai putin vigilenti la volan. Tot ce tine de corpul tau variaza ritmic pe parcursul zilei: de la pragul durerii la vascozitatea sangelui, de la capacitatea pulmonara la temperatura corpului.

De ce infarctul apare mai des dimineata
Probabilitatea unui infarct este de trei ori mai mare dimineata decat seara. Sunt trei motive pentru care se intampla asta:

1. Dimineata, tensiunea arteriala e mare. Atunci cand ea creste foarte mult, distruge vasul de sange; cand sfasie tesutul, rana trebuie sa se vindece. De aceea tensiunea arteriala poate fi devastatoare si poate sparge vasele.

2. A doua problema apare daca vasele de sange sunt mai dense, mai rigide dimineata. Incep sa apara rani si cruste, formandu-se o placa si, in timp, se va rupe. Tensiunea arteriala mare si artera rigida creeaza o perforatie. Aceasta trebuie sa se vindece, insa daca sangele e vascos, se formeaza o crusta si se rupe artera.

3. Cel de-al treilea motiv e vascozitatea sangelui. Cand te culci, vascozitatea sangelui se schimba. In mod normal, sangele e ca apa, curge usor. Daca sangele devine vascos, cum se intampla dimineata, in loc sa fie apos, el nu mai e la fel de fluid.

Cel mai bun moment pentru a te proteja de riscul infarctului
Momentul prielnic pentru masuri profilactice impotriva infarctului este chiar inainte de culcare (ora 22). Iata cum iti poti proteja inima:

1. Ai grija sa iei pastilele seara (nu doar aspirina, desi e importanta pentru ca permite sangelui sa-si pastreze starea apoasa benefica, mai ales pentru a inlatura crustele formate, ci si medicamentele pentru tensiune, pentru colesterol, calciul si magneziul).

Daca iei magneziu fara sa iei si calciu, faci diaree, asa ca ia-le pe ambele seara ca sa eviti problema. Referitor la multivitamine, ar fi bine sa se ia jumatate de pastila dimineata, jumatate seara pentru ca astfel corpul sa foloseasca antioxidantii.

2. Ata dentara trebuie folosita seara, la ora 22, deoarece in acest moment al zilei gura nu produce multa saliva, bacteriile se inmultesc si infectiile gingiilor produc inflamatii in corp care pot afecta inima.

3. De asemenea, nu manca mult seara si incearca sa dormi cat mai bine! Daca nu dormi bine noaptea, tensiunea arteriala va creste. Somnul nesatisfacator are legatura cu asta. Cosmarurile sunt ca un test al stresului, dar nu le poti opri: cresc tensiunea, cauzeaza rigidizarea vaselor de sange si e posibil ca infarctul sa aiba si asta drept cauza.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img