vineri, 19 aprilie, 2024

31 MAI – ZIUA MONDIALA FARA TUTUN

Distribuie:

Publicat:

Agentia Nationala Antidrog (ANA) se alatura Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) pentru marcarea Zilei Mondiale fara Tutun (31 mai), prin organizarea, la nivel national, de activitati de informare, sensibilizare si constientizare in mediul scolar sau in comunitate, activitati de petrecere a timpului liber si de formare de abilitati de viata sanatoasa.
In fiecare an, la data de 31 mai, Organizatia Mondiala a Sanatatii, alaturi de parteneri, desfasoara la nivel mondial ample campanii de informare pentru a sublinia riscurile pentru sanatate asociate consumului de tutun si pentru a promova politicile sociale de reducere a consumului.
Anul acesta, Ziua Mondiala Fara Tutun, avand ca tema ”Tutunul si bolile cardiovasculare”, este dedicata asocierii intre consumul tutunului si bolile cardiovasculare, campania propunandu-si constientizarea asupra:
•    legaturii intre consumul tutunului si bolile cardiovasculare, incluzand infarctul, care in acest moment reprezinta cauza principala a mortalitatii;
•    activitatilor fezabile si masurilor pe care institutiile guvernamentale si populatia le pot demara pentru a reduce riscul asocierii intre consumul de tutun si riscurile asupra sanatatii inimii.
Ziua Mondiala fara Tutun 2018 coincide cu o serie de initiative globale si oportunitati care vizeaza epidemia tutunului, astfel ca in acest an, campania va evidentia impactul pe care il are consumul de tutun asupra sanatatii cardiovasculare a oamenilor din toata lumea. Consumul de tutun este un factor de risc important pentru dezvoltarea bolilor de inima coronariene, a infarctului si a bolilor vasculare periferice.
Obiectivele campaniei de marcare a Zilei Mondiale Fara Tutun 2018 isi propun sa sublinieze legatura dintre consumul de tutun si bolile cardiovasculare, sa creasca gradul de constientizare globala privind  riscurile bolilor cardiovasculare ale consumatorilor activi si pasivi si sa creeze oportunitati de promovare a sanatatii inimii, prin protejarea oamenilor de produsele din tutun.
In calitate de coordonator national al politicilor publice in domeniul reducerii cererii si ofertei de droguri, ANA sustine, prin demersurile sale, organismele internationale cu rol similar, motiv pentru care, si in acest an, se vor implementa, la nivel national, prin cele 47 de Centre de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog, activitati de sensibilizare si informare cu privire la efectele nocive asociate fumatului.
La nivelul judetului Vaslui, campania a debutat cu o activitate derulata de Centrul de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog (CPECA) Vaslui la Penitenciarul Vaslui, 16 persoane private de libertate fiind informate cu privire la consecintele fumatului si legatura dintre consumul de tutun si bolile cardiovasculare. Seria activitatilor vor continua la Scoala Gimnaziala „Constantin Parfene” Vaslui si Liceul „Mihail Kogalniceanu” Vaslui, unde specialistii CPECA Vaslui vor desfasura activitati de informare, educare si constientizare a  consecintelor consumului de tutun si impactul acestora asupra sanatatii populatiei. De asemenea, cadrele didactice vor desfasura, cu sprijinul CPECA Vaslui, activitati informative in unitatile scolare din judet, iar voluntarii antidrog vor organiza o expozitie de desene pe panourile publicitare din orasul Vaslui.
***

Consumul de tutun si bolile cardiovasculare
Bolile cardiovasculare sunt pe primul loc ca si cauza a mortalitatii in lume, iar fumatul activ si pasiv contribuie cu 12% la mortalitatea cauzata de acestea. Consumul de tutun este pe locul 2 ca si cauza directa a bolilor cardiovasculare, dupa presiunea foarte ridicata a sangelui.
Epidemia globala a tutunului este responsabila pentru moartea a 7 milioane de persoane anual, din care 900.000 sunt fumatori pasivi.
Masurile propuse de Organizatia Mondiala a Sanatatii sunt aliniate conventiei cadru privind controlul tutunului si includ:
•    Monitorizarea consumului de tutun si a politicilor de prevenire;
•    Protejarea populatiei de expunerea la fum, prin interzicerea totala a fumatului in spatii publice inchise, mijloace de transport in comun si la locurile de munca;
•    Oferirea de ajutor pentru renuntarea la fumat;
•    Avertismentele privind riscurile fumatului pe pachetele de tigari, prin editarea cu design standard, incluzand elemente grafice cu privire la riscurile asupra sanatatii si implementarea de campanii eficiente mass-media cu privire la riscurile fumatului activ si pasiv;
•    Aplicarea de interdictii asupra oricaror forme de promovare a produselor din tutun;
•    Cresterea taxelor asupra produselor din tutun pentru a le face mai greu accesibile.

            CENTRUL DE PREVENIRE, EVALUARE SI CONSILIERE ANTIDROG VASLUI

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img