vineri, 29 martie, 2024

5 alimente care te ajuta sa lupti cu astenia de primavara

Distribuie:

Publicat:

Multi dintre noi ne simtim primavara mai obositi, fara chef de viata si avem nevoie de mult somn. Aceste tulburari care ne afecteaza starea de bine pot fi semnele asteniei de primavara.

Aportul de vitamine si minerale scade in sezonul rece din cauza dietelor sau a alimentatiei nesanatoase si astfel efortul depus in acest sezon duce la epuizarea celulelor, care, odata cu inceperea sezonului cald, tind sa consume mai multa energie decat produc. Pe langa aportul insuficient de vitamine si minerale, alte cauze ale asteniei sunt lipsa exercitiilor fizice si bolile de sezon, cum ar fi gripa. Acest lucru duce la un dezechilibru in organism si astfel apare astenia de primavara.

Cu alte cuvinte, organismul nostru trebuie sa faca fata nu numai schimbarilor de temperatura si luminozitatii crescute, dar este nevoit sa se adapteze unui nou stil de viata, odata cu debutul primaverii.

Fara a fi considerata o boala propriu-zisa, ci un simptom, o tulburare, o stare de slabiciune, de disconfort fizic si psihic, astenia de primavara ne atrage atentia ca organismul are nevoie de o nutritie mai buna si de eliminarea toxinelor dupa iarna, pentru a putea functiona mai bine.

Astenia de primavara poate afecta orice persoana, indiferent de varsta sau sex. Studiile au aratat insa ca femeile, precum si persoanele sedentare si cu o activitate stresanta sunt mai predispuse la aceasta tulburare. Conform statisticilor, 40% dintre femeile din Romania sufera anual de astenie de primavara.

Combinatia dintre simptomele fizice si psihice poate cauza o stare de oboseala generalizata, de la problemele musculare pana la dificultati legate de puterea de concentrare. Uneori, starea de melancolie sau de tristete este insotita si de iritabilitate, de anxietate si de intoleranta la stimuli puternici, de la luminozitate pana la sunete, care poate merge pana la pierderea interesului pentru activitatile care iti provoaca de obicei placere.

Indispozitia generala provocata de astenie este determinata de oboseala resimtita de catre organele corpului in sezonul rece. Ficatul este cel mai obosit dupa alimentele grele din timpul iernii. Acest organ vital, responsabil in buna masura pentru productia de energie a organismului, are nevoie acum de o curatare naturala. O alimentatie bogata in nutrienti naturali te poate ajuta sa ai mai multa energie fizica si o stare mai buna din punct de vedere psiho-emotional .

De aceea, este esential sa adoptam un regim alimentar cu un continut bogat in vitaminele A, C si vitaminele din grupa B, menit sa asigure detoxifierea ficatului si sa ne redea echilibrul si starea de bine.

Alimente care te ajuta sa combati astenia
1. Germenii de grau, orzul si broccoli – sunt alimente foarte usor de asimilat pentru organism, bogate in multi nutrienti naturali concentrati, fibre si substante imunostimulatoare. Germenii sunt un aliment frecvent recomandat in curele de energizare si regenerare. Adaosul de menta si vitamina naturala C din acerola contribuie la un efect tonifiant asupra intregului organism.

2. Semintele de dovleac. Daca va simtiti epuizati la inceput de primavara, este posibil sa aveti un deficit de magneziu. Pentru a se evita acest lucru, includeti cel putin 1/4 ceasca de seminte de dovleac in dieta zilnica pentru a beneficia de un nivel optim de energie.

3. Spirulina – este o sursa bogata de proteine, ce contine o gama larga de aminoacizi, acizi grasi saturati si nesaturati, polivitamine, oligoelemente. Supliment alimentar ecologic pur, spirulina contine peste 50 de principii bioactive, prin care intervine in reglarea tuturor functiilor organismului.

4. Nucile sunt bogate in acizi grasi Omega 3. Nu numai ca acestea sunt grasimi sanatoase pentru organism, dar si contracareaza oboseala si amelioreaza simptomele de depresie usoara. Mariti aportul zilnic de Omega 3 cu o portie de 1/4 ceasca de nuci (care contine aproximativ 190 de calorii).

5. Ciocolata neagra. Daca aveti de gand sa tratati astenia de primavara cu dulciuri, alegeti ciocolata neagra. Oamenii de stiinta sugereaza ca polifenolii din ciocolata neagra incurajeaza productia de serotonina din creier, substante chimice care imbunatatesc starea de spirit si reduc starea de oboseala.

Pentru a combate astenia de primavara, pe langa recomandarile legate de alimentatie, trebuie sa ne odihnim mai mult, sa consumam cat mai multe lichide si sa luam doze zilnice de natura (fie ca este vorba despre miscare sau doar de o plimbare sub razele soarelui, natura te va incarca cu energie pozitiva).

sursa: antena satelor

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img