vineri, 19 aprilie, 2024

5 alimente sanatoase care accentueaza foamea

Distribuie:

Publicat:

Unele alimente pot sa-ti starneasca si mai mult foamea, avertizeaza nutritionistii. Chiar daca ai inceput ziua cu un mic dejun, pe parcursul zilei alegerile pe care le faci pot sa-ti provoace mai multa foame si sa fii tot mai tentata sa optezi pentru alimente bogate in grasimi si prajite, de genul fast-food.

“Unele alimente transmit un semnal ca acestea sa fie imediat stocate ca grasime, fara sa fie luate in considerare ca sursa de energie”, explica neurologul David Perlmutter, care este autorul cartii “Brain Maker”.

Alimentele de tip fast-food, intens procesate sau cele bogate in carbohidrati simpli la care apelam de regula atunci cand suntem stresate, deprimate sau foarte ocupate nu fac decat sa genereze fluctuatii mai ale glicemiei, potrivit eva.ro. Astfel, riscul de a ti se face foame chiar daca ai mancat de putina vreme este unul foarte ridicat, explica specialistul.

Iata care sunt cinci dintre alimentele care-ti pot starni si mai mult foamea:

1. Fructele

Chiar daca au o multime de nutrienti, fructele nu-ti astampara foamea si nici nu vei reusi sa mananci mai putin optand pentru fructe, in special la micul dejun. Ele pot sa-ti accentueze foamea, deoarece

Neurologul David Perlmutter recomanda in locul fructelor mai degraba un mic dejun bogat in proteine si grasimi sanatoase, deoarece este demonstrat faptul ca aceasta combinatie tine mult timp de foame. Astfel ca specialistul iti recomanda ca la micul dejun sa consumi doua oua si o jumatate de avocado stropit cu ulei de masline si putina sare de mare.

2. Iaurtul cu fructe

Consumand un iaurt cu fructe nu vei alunga senzatia de foame, ci o vei starni si mai mult. Aceste iaurturi contin o cantitate mare de zahar si nu-ti vor da senzatia de satietate, deoarece sunt usor de mancat si nu simti ca mesteci ceva, avertizeaza un medic nutritionist. În schimb este de preferat sa optezi pentru iaurtul grecesc simplu pe care sa-l combini cu cateva nuci crude, seminte de floarea-soarelui si miere de albine. Acest iaurt contine acid linoleic, o grasime sanatoasa care te ajuta sa arzi grasimile.

3. Sucul verde sau smoothie-urile

Sunt pline de vitamine, iar in plus variantele verzi contin si frunze proaspete sau pulberi sanatoase. Nimeni nu le neaga proprietatile benefice pentru corp, insa un mic dejun lichid nu-ti va asigura niciodata senzatia de satietate pe care o ofera o masa cu ingrediente solide. Astfel ca specialistii avertizeaza ca organismul nostru nu inregistreaza foarte bine caloriile care vin din preparate lichide, de aceea este posibil sa consumi mai multe calorii pe parcursul zilei cand vei consuma si alimente solide.

Este de preferat sa mananci smoothie-ul dintr-o farfurie si cu o lingura, deoarece mestecandu-l vei prelungi senzatia de satietate. De asemenea, ar fi bine sa adaugi peste smoothie cateva nuci, seminte crude si fulgi de ovaz.

4. Salatele cu verdeturi

Sunt sanatoase si trebuie consumate zilnic, insa este important cum prepari salata astfel incat aceasta sa contina si ingrediente care confera satietate. Doar un amestec de diverse frunze proaspete pot sa-ti accentueze foamea. Astfel ca atunci cand prepari salata pentru pranz, adauga multe verdeturi proaspete pe care sa le combini cu o sursa de proteine (pieptul de pui, pestele, curcan, tofu, naut, boabe de fasole, linte, branza, ou), grasimi sanatoase (avocado, nuci, ulei de masline, masline, seminte de dovleac) si o portie mica de cereale integrale.

5. Painea integrala

Chiar daca este optiunea cea mai buna cand vine vorba despre a alege ce paine consum zilnic este important sa retii ca daca este consumata in cantitati mari iti poate accentua foamea. Dr. David Perlmutter sustine ca painea chiar si cea integrala are un indice glicemic foarte ridicat, generand o crestere a zaharului in sange precum ar face-o un baton de ciocolata. Acest lucru favorizeaza depunerea grasimilor si te va determina sa mananci mai mult decat de obicei. De aceea este important sa nu o consumi decat in cantitati mici pe parcursul unei zile, avertizeaza specialistul.

Pe aceeași temă

Articolul precedent
Articolul următor

Cele mai citite

spot_img