joi, 28 martie, 2024

5 cauze ale dementei care pot fi tratate. Recunoaste-le inainte sa fie prea tarziu!

Distribuie:

Publicat:

Desi uitarea anumitor lucruri este normala din cand in cand, daca incepe sa se intample foarte des si apar probleme in viata de zi cu zi probabil este momentul pentru un consult de specialitate. Dementa este o afectiune extrem de des intalnita, afectand 47,5 milioane de persoane la nivel mondial. Nu este o boala in sine, ci mai degraba un termen generic cum este si cancerul deoarece exista foarte multe stadii de deteriorae a functiilor cognitive. Dementa de tip Alzeimer, cea vasculara, boala Parkinson sau boala Creutzfeldt-Jakob nu pot fi vindecate, se pot trata, dar sunt ireversibile. „Dementa ca si diagnostic nu este acelasi lucru ca o deteriorare a functiilor cognitive care doar mimeaza aceasta boala. Unele afectiuni pot determina simptome caracteristice dementei, dar daca se trateaza problema de la baza lor manifestarile sunt reversibile. Se intampla pentru aproximativ unul din 5 adulti”, spune dr. Kevin James. Iata care sunt cauzele dementei care pot fi tratate:
 
1. Medicamentele gresite. Desi nu este deloc benefic sa nu poti dormi, daca iei medicamente pentru a reusi sa te odihnesti poti avea simptome problematice. „Unele medicamente creeaza o stare de confuzie asemanatoare cu cea existenta in cazul dementei. Este vorba despre somnifere, antidepresive si antihistaminice. Adultii care au varste inaintate le folosesc fara sa realizeze ca pot afecta negativ memoria, pot cauza constipatie si retentie de urina. Am avut o pacienta de 70 de ani care era ingrijorata din cauza memoriei, dar de indata ce a renuntat la somnifere s-a simtit perfect”, spune dr. Mollie Scott, de la Universitatea din Carolina.
 
2. Infectiile urinare. Simptomele infectiilor urinare, printre care durerile, usturimea, febra si nevoia de a merge des la toaleta sunt adesea trecute cu vederea de adultii de varsta a treia, iar daca infectiile raman netratate pot cauza stari de delir, confuzie, agitatie si halucinatii, la fel ca si dementa. „In azile infectiile urinare sunt extrem de comune si se crede in mod eronat ca multi pacienti au dementa. De indata ce li se vor da antibiotice simptomele vor disparea”, spune dr. Scott.
 
3. Probleme cu auzul. Studiile recente au relevat legatura dintre manifestarea dementei si problemele cu auzul si multi experti considera ca rectificarea acestei afectiuni poate intarzia sau preveni complet dementa. Pierderea auzului este asociata cu accelerarea declinului functiilor cognitive si pierderea tesutului de la nivelul creierului. „Auzi cu ajutorul creierului, nu cu urechile. Netratarea acestor probleme nu numai ca va afecta capacitatea de a percepe in mod clar sunetele, dar nici nu ii va permite persoanei respective sa proceseze informatia preluata si sa o foloseasca in mod eficient”, spune dr. Carole Rogins.
 
4. Depresia. Persoanele care sufera de depresie au foarte adesea afectiunea numita pseudodementa, un tip de declin cognitiv care seamana cu dementa, dar este de fapt cauzat de problemele la nivel emotional, nu de functionarea deficitara a sistemului nervos central. „Inca mai este mult de explorat cu privire la functiile creierului, dar depresia nu cauzeaza o dementa reala. Afectiunea este reversibila daca se porneste cu un tratament adecvat pentru a reface echilibrul la nivel emotional. Depresia poate face creierul sa functioneze mai putin eficient, cauzeaza gandirea in ceata sau confuzia, precum si dificultatea de a lua decizii. In plus, episoadele depresive pot provoca reducerea dimensiunii segmentelor creierului care gestioneaza memoria. Tratarea depresiei trebuie sa devina o prioritate in loc sa se presupuna automat ca este vorba despre dementa”, potrivit dr. Dylan Wint, specialist in afectiuni neurodegenerative.
 
5. Traumatismele. „Accidentul vascular cerebral, contuziile, loviturile la cap si orice lucru care afecteaza creierul la nivel fizic reprezinta un factor de risc pentru dementa deoarece poate modifica structura tesuturilor. Desi unele traume pot provoca leziuni permanente, majoritatea simptomelor sunt reversibile cu ajutorul medicamentelor si al interventiilor chirurgicale”, spune dr. James, potrivit eva.ro. R.T.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img