vineri, 29 martie, 2024

5 lucruri despre anemie mai putin cunoscute

Distribuie:

Publicat:

Celulele rosii din sange au o misiune importanta, aceea de a transporta oxigen in tot corpul. Daca aveti anemie inseamna ca nu aveti suficiente celule rosii sau ca acele celulele nu au suficienta hemoglobina. Intrebarea este de ce? Robert T. Means, profesor de medicina interna aseamana anemia cu febra: nu este o boala, dar este un semn ca se intampla ceva in corpul tau.
Febra este de cele mai multe ori determinata de o infecte, dar anemia poate semnala mai multe probleme. Cea mai comuna este deficitul de fier, de care corpul tau are nevoie pentru a produce hemoglobina. Iata cateva lucruri despre anemie mai putin cunoscute:

1. Majoritatea oamenilor nu stiu ca au anemie
In timp ce unele persoane cu anemie isi simt oboseala, altii nu realizeaza ca ceva este in neregula. Dar, daca este lasata necontrolata, anemia se va agrava si in timp veti deveni mai slabit si mai obosit pentru ca inima dumneavoastra incearca din greu sa pompeze sange si sa pastreze oxigenul in tesuturi.

Alte simptome includ ameteala, durerile de cap, amorteala in maini si picioare, o temperatura scazuta a corpului, piele palida, dificultati de respiratie, batai de inima rapide si neregulate, dureri in piept, iritabilitate. Daca anemia nu este tratata, poate duce la insuficienta cardiaca.

2. Este mai frecvent intalnita la femei, dar mai serioasa atunci cand apare la barbati
La femei anemia, desi nu ar trebui ignorata, de cele mai multe ori nu este ceva serios. Este normal sa fii anemica daca pierzi sange din cauza menstruatiei sau in timpul nasterii. Dar, barbatii nu duc sarcini si nu au menstruatie, ceea ce inseamna ca o deficienta de fier reprezinta un semnal de alama.

3. Cofeina, un factor de risc
Dependentii de cafea trebuie sa stie ca cofeina interfereaza cu absorbtia fierului din alimente.

4. Nu ar trebui sa o tratati singur
Deficienta de fier, care duce la anemie, nu trebuie sa fie trata in baza sfaturilor gasite pe internet. Daca luati fier atunci cand nu aveti nevoie va puteti confrunta cu efecte secundare nedorite, precum indigestie sau constipatie. In plus, unii oameni au o boala numita hemacromatoza din cauza careia absorb foarte mult fier. Asta poate cauza artrita, diabet, boli de ficat, precum si alte conditii. Daca banuiti ca suferiti de anemie consultati un medic specialist.

5. Persoanele care sufera de anemie ar putea avea pofte ciudate
Nu, nu este vorba de ciocolata sau chipsuri. Cu toate ca nimeni nu intelege de ce, anemia cauzata de deficienta de fier poate cauza pofte ciudate. Cea mai comuna este gheata. “multe femei spun ca atunci cand au devenit anemice aveau o dorinta mare de a mesteca gheata”, precizeaza Means.

Sursa: Prevention

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img