joi, 28 martie, 2024

5 motive esentiale pentru care trebuie sa incetezi sa mai tipi la copilul tau

Distribuie:

Publicat:

Nu exista parinte perfect si toti cei care vor deveni parinti vor trebui sa invete cum sa isi creasca copiii. De multi ori, parintii nu stiu cum sa-si rezolve frustrarile pe care le revarsa asupra propriilor copii prin tipete. A tipa la copil nu iti rezolva tie problema si cu siguranta il afecteaza foarte mult. Copiii au nevoie sa fie iubiti si ingrijiti. Asta ii va ajuta sa creasca oameni increzatori.

“Daca ne-am putea urma instinctele, am fi parinti minunati. Dar ne sta in cale felul in care am fost crescuti. Spre exemplu, instinctul ne ghideaza sa avem grija si sa ne protejam copiii. Instinctele noastre nu ne-ar lasa niciodata sa ne lovim copiii sau sa-i lasam sa planga singuri. Dar facem aceste lucruri pentru ca ni s-a intamplat si noua cand am fost copii. Iar mesajele din societate ne tin ocupati incat ne e greu sa ne accesam instinctele pentru ca suntem stresati”, declara Laura Markham, doctor în psihologie clinică.

Rabdarea este cheia pentru parinti. Acest lucru nu va fi usor, dar este important. Iata cateva motive importante pentru care nu trebuie sa tipi la copii:

Tipetele afecteaza dezvoltarea emotionala a copiilor
Ei au nevoie de incurajare pozitiva, care ii va ajuta sa creada ca pot reusi in viata. Acest lucru le va oferi, de asemenea, oportunitatea de a explora si de a incerca lucruri noi. Strigand nu ii vei ajuta deloc, intrucat asta va suprima dezvoltarea copilului.

Tipetele il indeparteaza de tine
Desi parintii simt nevoia sa isi protejeze copilul in orice moment, acesta se va simti nesigur atunci cand tipi la el. Tipetele pot fi o experienta terifianta pentru copil; in timp, acestuia ii va fi greu sa se bucure de prezenta ta.

Tipetele ii invata cum sa tipe la randul lor si sa nu fie buni ascultatori
O persoana trebuie sa fie un bun ascultator; copii ar trebui sa invete sa dea si altora sansa de a vorbi. Cand un copil creste cu parintii care tipa, acest lucru nu se va intampla. Cand parintii tipa tot timpul, copiii vor invata, de asemenea, acelasi lucru si vor gasi ca este firesc sa nu asculte pe nimeni.

Tipetele zdruncina increderea in sine
Increderea unui copil este construita de catre parinti. Nu exista nici o indoiala ca tipetele vor darama incet incet nivelul lor de incredere. Cuvintele folosite in timp ce strigi la el il pot afecta foarte mult. Tipand la ei le zdruncini increderea in sine in cel mai scurt timp.

Acest lucru il poti constata cu usurinta atunci cand vei observa ca cel mic se uita mereu la tine si cauta aprobarea pentru tot ceea ce face. Stima de sine a copilului este, de asemenea, in joc aici.

Tipetele genereaza probleme comportamentale
Un copil la care s-a tipat frecvent nu va fi capabil sa se comporte in mod corespunzator, si astfel va suferi atat in viata personala cat si sociala.

Ia in considerare ca fiecare copil are propria personalitate si nu te astepta niciodata sa faca ceea ce iti place tie. Copiii trebuie crescuti liberi, dar ghidati ori de cate ori este nevoie.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img