joi, 28 martie, 2024

5 surse ascunse de zahar: ce alimente iti pot periclita sanatatea

Distribuie:

Publicat:

Inainte sa fii dezamagita gandindu-te ca nu poti manca nimic fara sa-ti faci griji, tine minte ca lista creata de nutritionisti nu are drept obiectiv interzicerea alimentelor mentionate. Scopul este sa stii ca au mai mult zahar si sa le consumi cu moderatie. Asociatia Americana pentru Sanatatea Inimii recomanda limitarea zaharului adaugat la 36g pe zi pentru barbati si 24g pentru femei. Preparatele care contin prea mult zahar pot cauza cresterea in greutate, probleme metabolice si un risc ridicat de afectiuni cardiovasculare. Iata la ce alimente trebuie sa fii mai atenta de acum incolo:
 
1. Alternativele pentru lapte. Laptele de vaca are zahar natural, sub forma de lactoza, dar alternativele pentru produsele lactate pot contine foarte mult zahar adaugat. De exemplu, laptele de soia are aproximativ 14g de zahar la o singura portie. Daca vrei sa reduci consumul de produse lactate sau ai intoleranta la lactoza alege alternativele vegetale light sau fara zahar.
 
2. Smoothie-urile. Precis te gandesti ca un smoothie este mult mai sanatos decat un suc acidulat, dar nu este mereu adevarat. „Smoothie-urile sunt o sursa de zahar adesea ignorata tocmai pentru ca ne gandim ca nu au decat fructe. Cu toate acestea, este posibil ca smoothie-ul pe care il consumi sa contina si zahar adaugat pentru a intensifica aroma naturala. Este foarte bine sa verifici online profilul nutritional al variantelor pe care le gasesti la magazin pentru ca exista smoothie-uri care au pana la 60-70g de zahar adaugat”, spune dr. Cara Harbstreet, nutritionist.
 
3. Granola. Ce poate fi mai util pentru organism decat combinatia crocanta dintre fructe, seminte si cereale integrale? „Problema este ca pe lista de ingrediente de la granola vor aparea foarte des zaharuri adaugate cum sunt siropul de artar, melasa si mierea. Daca iti place foarte mult granola alege o varianta care contine putin zahar si multe fibre pentru a incetini absorbtia carbohidratilor rafinati. Vei reusi sa tii pofta de mancare sub control mai mult timp”, spune dr. Harbstreet.
 
4. Apa de cocos. Peste tot vezi reclame in care ti se spune ca este cea mai utila bautura atat pentru a mentine nivelul optim de hidratare a organismului, cat si pentru a-ti reveni dupa antrenamentele intense de la sala. Apa de cocos contine o cantitate ridicata de electroliti si mai mult potasiu decat bananele, dar nu inseamna automat ca are si putin zahar. „Foarte des variantele indulcite si cele fara zahar sunt asezate in acelasi loc si te pot dezorienta atunci cand alegi produsul dorit. Nu uita ca tabelul cu profilul nutritional nu reprezinta decat valorile pentru o portie de apa de cocos, care este o treime sau jumatate din sticla la care te uiti. Daca o portie de 200ml contine mai mult de 50 de calorii probabil ca produsul are prea mult zahar”, spune dr. Jackson.
 
5. Iaurtul. „Daca mananci 3-4 iaurturi cu aroma de fructe este ca si cum ai fi consumat o cutie cu bomboane. Desi ambalajul colorat si reclamele te pot face sa crezi ca este o optiune sanatoasa, sa stii ca un singur iaurt degresat cu aroma de capsuni poate contine pana la 26g de zahar la o singura portie. Mai bine alege iaurtul grecesc simplu, care contine 0g de zahar, plus o cantitate dubla de proteine”, explica dr. Jennifer Jackson, nutritionist. sursa: eva.ro

S.D.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img