joi, 28 martie, 2024

5 tipuri de bacterii si microbi care se ascund in covorul si mocheta ta. Cum poti scapa de “musafirii nepoftiti”!

Distribuie:

Publicat:

Covorul sau mocheta sunt o parte integranta a multor locuinte, astfel incat fiecare persoana trebuie sa stie nu numai cum sa aiba grija de ele, ci si cum sa efectueze o curatare in profunzime a acestora. Astfel, se elimina parazitii, bacteriile si microbii care se pot ascunde in tesaturi si care pot provoca diferite afectiuni, in special in cazul copiilor.
Ce insecte si paraziti pot trai in covoare si mochete?
Aparitia anumitor tipuri de daunatori in covoare este influentata de mai multi factori. Daca locuiesti intr-o casa privata sau un apartament si detii animale de companie, trebuie efectuata o curatare in profunzime a covorului in mod regulat, deoarece in interiorul covoarelor si a mochetelor locuiesc cel putin 5 tipuri de bacterii si microbi. Printre cele mai populare insecte, paraziti si microorganisme care pot aparea in covoare, pot fi identificate urmatoarele tipuri de bacterii si microbi:

Acarieni
Purici
Plosnite
Molii
Mucegaiurile care sunt bacterii si microorganisme daunatoare
Aparitia daunatorilor si a parazitilor in covoare este un fenomen neplacut, si ar trebui sa incepi imediat lupta pentru eliminarea lor. Desigur, poti sa actionezi pe cont propriu, dar noi iti recomandam sa apelezi la o firma specializata in curatenie, si anume Spalatorie Covoare Bucuresti – HelloWash, pentru ca acestea sa fie tratate in mod corespunzator si profesional.

Pentru a preveni aparitia parazitilor si insectelor in covoare si mochete este recomandata o ingrijire constanta, cu produse de curatare complexe, la o curatatorie covoare Bucuresti specializata. Asta pentru ca se folosesc produse de curatare in profunzime pentru eliminarea prafului, a murdariei, a posibilelor larve si oua de insecte si a altor paraziti, precum si pentru dezinfectarea covoarelor si a mochetelor. Iata 5 dintre cele mai cunoscute tipuri de bacterii si microorganisme daunatoare omului si care traiesc in covoare si mochete:

1. Acarieni
De cele mai multe ori, acarienii de praf apar in covoarele cu parul lung, deoarece sunt mai greu de curatat iar praful este mai aproape de substrat. Acarienii sunt inofensivi pentru om, insa excrementele lor sunt periculoase, deoarece ajung in aerul din incaperile in care exista covoare si in care isi fac locasul, ducand la aparitia de reactii alergice, stranut si tuse, mai ales la copii.

Tratarea covoarelor de acarieni

Este posibil sa scapi de acarienii din covoarele de acasa, dar aceasta nu va fi o sarcina usoara, deoarece acesti acarieni se reproduc repede si ai nevoie de mult efort pentru a-i elimina. Este indicat sa aspiri de multe ori si cu mare atentie covoarele si mochetele infectate, sa aerisesti camerele si sa folosesti un dezumidificator, deoarece acarienii iubesc mediul umed.

Iti recomandam totusi sa apelezi la centrul de Spalatorie covoare – HelloWash, unde covoarele si mochetele tale vor fi curatate cu abur sub presiune si substante dezinfectante, dupa care vor fi bine uscate intr-un spatiu special amenajat. De asemenea, la spalatorie sunt utilizate masini automate de curatat covoare, si detergenti speciali, proiectati pentru a combate acarienii de praf.

2. Purici
Puricii pot aparea chiar daca nu ai animalele de companie in casa. Pot fi adusi pe talpile pantofilor si pe haine, sau se pot infiltra din apartamentele vecinilor care au animale de companie. Unul dintre locurile preferate unde pot fi gasiti puricii este covorul sau mocheta, in care pot sta ascunsi in siguranta. Deoarece puricii "iubesc" muscatura dureroasa, aspectul lor nu va trece neobservat in casa, asa ca sunt necesare masuri rapide de combatere a acestora.

Cum sa scapi de puricii din covor

In primul rand in lupta impotriva puricilor din covor te va ajuta un aspirator. Este nevoie sa aspiri puternic de cateva ori pe zi. In cazul in care covorul este foarte gros, aspiratorul nu va fi intotdeauna in masura sa te ajute, iar in acest caz, este mai bine sa cumperi un spray special pentru purici. Spray-ul este o unealta care va fi utila numai daca dupa ce ai pulverizat, ai frecat putin covorul cu o carpa curata. Dupa acest tratament, covorul trebuie lasat intr-o incapere ventilata timp de o zi, iar apoi necesita o noua aspirare sau curatare suplimentara.

Pentru a scapa de aceasta corvoada, cel mai indicat este sa duci covorul la o spalatorie profesionala de covoare.

3. Plosnite
Plosnitele sunt insecte mici, fara aripi, de culoare maro, iar prezenta acestora in casa nu promit proprietarilor nimic bun. Una dintre principalele probleme cu plosnitele este ca acestea musca, si se hranesc cu sangele oamenilor sau ale animalelor de companie. Acestor insecte nu le place lumina, vibratiile si de aceea, activitatea lor principala se manifesta noaptea, cand toata lumea doarme.

Cum sa scapi de plosnitele din covor

Daca plosnitele au intrat adanc in covor, atunci numai aspirarea frecventa te va ajuta, precum si baterea covoarelor afara in strada. Plosnitelor nu le place pelinul, asa ca aceasta planta este recomandata de multe gospodine, ca un bun remediu popular pentru plosnitele din casa.

De asemenea cea mai buna metoda de a scapa de plosnitele din covor, este ca acesta sa fie dus la spalatoria chimica, unde va beneficia de un tratament specializat.

Fiecare persoana poate cumpara cu usurinta un instrument special cum ar fi prafuri, spray-uri, substante lichide, insa acestea nu sunt atat e eficiente in combaterea daunatorilor. Acest lucru se datoreaza faptului ca aceste insecte pot fi gasite sub covor sau in covor, dar in cele mai multe cazuri, ele prefera sa se ascunda in locuri inaccesibile si intunecate.

4. Molii
Molia este o mica insecta de culoare maro sau neagra, care se hraneste cu blana, piele, pene, fibre naturale. Pentru covoare si alte lucruri din casa, nu numai ca moliile sunt periculoase, dar si larvele lor au o forma alungita care se ingusteaza de la cap la coada, avand o culoare brun deschis si fire de par pe coada. Moliile pot intra in casa prin ferestre sau usi deschise, pot fi purtate pe haine sau pantofi de catre tine sau de oaspeti.

Cum sa elimini moliile din covor

Daca observi o molie in casa, atunci imediat este necesar sa iei toate masurile pentru a scapa de ele pentru totdeauna. Curatenie poate dura cateva zile, aspirand bine toate covoarele si curatand podelele din toate camerele, incercand sa ajungi in toate zonele greu accesibile ale mobilierului. 

Pentru ca acest lucru este destul de greu de efectuat, cel mai indicat ar fi sa duci covoarele la spalatorie chimica, unde acestea vor fi tratate cu abur si produse chimice speciale, eliminand cu usurinta larvele.

De remarcat este faptul ca acestea sunt insecte care se tem de lumina si de multe ori pot fi gasite intr-un loc intunecos, cum ar fi sub mobilier sau in interiorul acestuia, sub covoare sau in interiorul acestora.

5. Mucegai
Nu conteaza ce tip de covoare ai in casa ta, din materiale naturale sau sintetice, deoarece toate, in timp, acumuleaza o varietate de bacterii si microorganisme. In cazul in care covorul este umed, sau sta intr-un loc in care exista umiditate ridicata, poate aparea mucegaiul. Pentru o curatare mai aprofundata a covoarelor, la fiecare cateva luni, poti utiliza solutii speciale pentru covoare, care, desi nu au o eficienta ridicata, pot ajuta la eliminarea mizeriei si a bacteriilor daunatoare.

Cum sa elimini mucegaiul din covor

Mucegaiul se inmulteste prin spori iar acei spori plutesc prin aer si ii poti inspira, ajungand astfel in plamani. Pot produce diferite afectiuni, mai ales in cazul copiilor sau daca ai sistemul imunitar slabit.

Exista o multime de produse pe piata pentru inlaturarea mucegaiului, si remedii populare cum ar fi otelul, insa recomandarea este de a efectua o curatare in profunzime a covorului la o spalatorie profesionala.

Echipamentele si a detergentii speciali ofera covorului o curatare impecabila si de asemenea asigura eliminarea bacteriilor si a microorganismelor.

In concluzie, se poate spune ca nimeni nu este imun la aparitia diferitilor paraziti in casa (in special pe covoare), ceea ce poate provoca multe probleme. Principalul lucru este intotdeauna sa raspunzi la aceste evenimente in timp util si sa contactezi specialistii pentru a indeparta cu atentie si eficienta acesti daunatori. Sfatul nostru este sa duci covoarele la o curatatorie profesionala pentru indepartarea parazitilor, puricilor, plosnitelor si a altor insecte si microorganisme care traiesc in covoare si mochete.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img