News Flash:

6 mituri despre ciocolata. Ce e adevarat si ce nu?

6 Martie 2019
671 Vizualizari | 0 Comentarii
BZI Live Video Divertisment
Video Monden
Muzica Populara Curs valutar
EUR: 4.9212 RON (0.0000)
USD: 4.1382 RON (0.0000)
Horoscop
berbec
taur
gemeni
rac
leu
fecioara
balanta
scorpion
sagetator
capricorn
varsator
pesti
s604x0 Ciocolata

Poate ca uneori te simti vinovat cand te rasfeti cu cateva bucatele de ciocolata. Insa nu aici niciun motiv sa te simti asa. Multi oameni au scos din alimentatia lor anumite produse din cauza unor informatii gresite. In randurile de mai jos, vom demonta cateva dintre cele mai cunoscute mituri legate de ciocolata astfel ca te vei simti mai bine data viitoare cand vei consuma o tableta.

Ciocolata, in special cea neagra, poate fi buna pentru sanatatea ta datorita continutului sau de antioxidati. Doua linguri de cacao (componentul principal al ciocolatei negre) contin mai multi antiocidanti decat 3 ½ cesti de ceai verde , ¾ ceasca de afine si 1 ½ de vin rosu.

Iata adevarul despre cele mai cunoscute 6 mituri despre ciocolata:

1. Ciocolata contine grasimi care cresc nivelul colesterolului
Fapt: Untul de ciocolata, grasimea ce se gaseste in ciocolata, poate creste nivelul colesterolului intrucat contine grasimi saturate. Insa acidul stearic, principala grasime saturata din ciocolata cu lapte este unic. Studiile au demonstrat ca nu creste nivelul colesterolului precum celelalte grasimi saturate. Cand este consumata cu moderatie, ca parte a unui plan alimentar echilibrat, ciocolata nu creste nivelul colesterolului. De fapt, daca inlocuiesti o gustare bogata in carbohidrati cu 40 g ciocolata cu lapte va creste nivelul colesterolului bun (HDL) din corp.

2. Ciocolata determina cresterea in greutate
Fapt: Ciocolata poate face parte dintr-un stil de viata sanatos atunci cand este consumata cu moderatie. Cheia mentinerii unei greutati optime este echilibrul dintre caloriile inghitite in fiecare zi si energia consumata in activitati fizice. Un baton de ciocolata contine, in medie, 200-220 de calorii ceea ce nu inseamna foarte mult daca inlocuieste alte alimente bogate in calorii. Daca o mananci ocazional si in cantitati moderate atunci nu ai de ce sa iti faci griji ca vei creste in greutate. De altfel, expertii sustin ca solutia nu este sa renunti la alimentele favorite pentru a avea un corp suplu. Daca, din cand in cand, te rasfeti cu un baton de ciocolata vei observa ca iti este mai usor sa respecti planul alimentar sanatos. Savureaza incet bucatica de ciocolata, lasa-o sa ti se topeasca in gura astfel incat sa te poti bucura de gustul sau divin.

3. Ciocolata este bogata in cofeina
Fapt: Multi oameni sunt surprinsi sa afle ca, de fapt, ciocolata cu lapte contine o cantitate relativ mica de cofeina. Ciocolata neagra are un continut mai ridicat de cofeina intre 25 si 40 mg per portie. O ceasca obisnuita de cafea decofeinizata contine in jur de 65-120 mg de cofeina.

Atat ciocolata cu lapte, cat si cea neagra contin teobromina, o substanta asemanatoare cofeinei. Si chiar daca apartin aceleasi familii, teobromina are efecte diferite asupra corpului. Teobromina, spre deosebire de cofeina, nu este stimulant.


4. Ciocolata nu are nicio valoare nutritionala
Fapt: Ciocolata si cacaoa contin flavanoide, antioxidanti care se gasesc si in ceai sau vin rosu. Acesti compusi sunt asociati cu sprijinirea sanatatii inimii. Un baton de ciocolata neagra contine la fel de multi antioxidanti precum 2 ¾ cesti de ceai verde, 1 pahar de vin rosu sau 2/3 cesti de afine. In plus, ciocolata contine minerale si fibre.

5. Ciocolata trebuie sa contina cel putin 70% cacao pentru a fi sanatoasa
Fapt: In general procentul de cacao poate fi un indicator al continutului de flavanoide. De exemplu, produsul cu 70% cacao contine mai multe flavanoide decat cel cu 50% cacao. Totusi, un studiu care a durat 18 saptamani a aratat ca persoanele care au consumat cantitati mici de ciocolata cu 50% cacao au inregistrat o reducere semtificativa atat a tensiunii sistolice, cat si a a celei diastolice. Un studiu recent a aratat o imbunatatire pe termen scurt a circulatiei sangelui dupa un consum de ciocolata neagra cu 60% cacao.

6. Ciocolata cauzeaza acnee
Fapt: Studiile n-au descoperit ca ar exista o legatura intre consumul de ciocolata si acnee. Potrivit unei analize publicata in Journal of the American Medical Association (Minkin W, et al., 1970) „dieta nu joaca niciun rol in tratarea acneei… chiar si un consum mare de ciocolata nu a cauzat o exacerbare a acneei”. De fapt, studii preliminare au demonstrat impactul benefic pe care il are cacaoa asupra sanatatii pielii, mai exact in imbunatatirea circulatiei sangelui la nivelul epidermei, sanatatea pielii si hidratarea ei.

Concluzie: Fapt – ciocolata este bogata in grasimi si calorii. Insa consumata cu moderatie poate fi inclusa intr-un plan alimentar echilibrat.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2021 - BZV.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1893 (s) | 34 queries | Mysql time :0.033714 (s)