miercuri, 24 aprilie, 2024

7 alimente-minune in dieta bolnavilor de hipertensiune

Distribuie:

Publicat:

Pe langa o stare generala de rau, hipertensiunea favorizeaza aparitia unor complicatii precum atac de cord, insuficienta cardiaca sau anevrism aortic. Odata diagnosticat cu hipertensiune, este necesar sa urmezi un tratament corespunzator, iar acesta ar trebui dublat de o dieta sanatoasa si de exercitii fizice regulate. Iata care sunt alimentele care te ajuta daca esti hipertensiv:

Nuci
In dieta contra hipertensiunii trebue sa ai in vedere eliminarea alimentelor cu un continut ridicat de sodiu intrucat acestea iti pot influenta negativ chiar si tratamentul medicamentos. In schimb, mizeaza pe introducerea celor bogate in magneziu, potasiu si fibre. Nucile, semintele, alunele, migdalele, fisticul sunt surse importante de magneziu, fiind benefice si contra hipertensiunii.

Dieta DASH se bazeaza tocmai pe limitarea consumului de sodiu, fiind conceputa initial ca metoda terapeutica pentru reglarea tensiunii arteriale, normalizarea glicemiei si buna functionare a intregului sistem cardiovascular.

Afine
Afinele, ca de altfel si zmeura, murele, portocalele rosii si capsunile, contin antocianine, substante care previn si tin sub control hipertensiunea. Oamenii de stiinta de la Universitatea East Anglia si Universitatea Harvard au realizat un studiu in urma caruia s-a constatat ca persoanele care consumau cel putin o portie de afine pe saptamana prezentau cu 10% mai putine riscuri de a se confrunta la un moment dat cu hipertensiune.

Cartofi
Bogati in potasiu si magneziu, cartofii previn puseurile de hipertensiune, dar si aritmiile cardiace sau tahicardia. Consuma cartofi fierti in coaja sau urmeaza de 2-3 ori pe an o cura cu suc de cartofi, bogat in enzime si minerale, cu un efect antioxidant.

Sflecla rosie
Daca vrei sa iti scazi tensiunea arteriala in doar cateva ore, bea un pahar de suc de sflecla rosie. Cel putin acesta este “tratamentul” de urgenta, recomandat de specialistii de la Universitatea Queen Mary din Londra. Sflecla rosie contine nitrat, o substanta care poate reduce valorile tensiunii foarte repede. Alte surse importante de nitrat sunt si spanacul, morcovii sau varza.

Fulgi de ovaz
De multe ori, hipertensiunea este dublata si de o valoare marita a colesterolului. Cu atat mai mult, ar fi indicat sa includem in alimentatia zilnica fulgii de ovaz, un aliment bogat in fibre, magneziu, potasiu care controleaza cel mai bine colesterolul, dar poate diminua si tensiunea arteriala.

Usturoi
Hipertensiunea netratata duce la ingrosarea sangelui si la cresterea riscurilor unor afectiuni mai grave. Usturoiul in schimb subtiaza sangele si lupta contra acestei probleme. In plus, usturoiul previne aparitia bolilor cardiace, fiind extrem de benefic si in reglarea colesterolului.

Somon
Acizii grasi Omega 3 sunt esentiali intr-o dieta contra hipertensiunii. Asadar, include in alimentatia ta cel putin trei portii de peste pe saptamana. Poti inlocui carnea rosie cu somon sau sardine.

Doctorii recomanda miscarea fizica regulata in hipertensiune, iar un studiu recent publicat in American Heart Association si mentionat de Runner’s World arata ca exercitiile fizice aerobice – moderate sau intense – sunt cea mai buna alegere atunci cand demarezi un program sportiv avand ca scop si scaderea tensiunii arteriale.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img