marți, 23 aprilie, 2024

7 beneficii surprinzătoare ale mătăsii

Distribuie:

Publicat:

Mătasea vă poate îmbunătăți pielea, aspectul și starea generală de sănătate. Data viitoare când vă gândiți să vă cumpărați sau să purtați acea rochie Nissa din mătase, iată încă un motiv pentru a face din acest lux accesibil un pilon de frumusețe.

Lenjeria de corp, rochiile, cămășile sau orice altceva din mătase sunt un mic lux, dar cu beneficii mari. Substanța moale și puternică nu numai că asigură o protecție excelentă pentru stadiul pupal al viermilor de mătase, dar are și efecte extraordinare asupra sănătății femeilor.

Când este tranformată în rochii, pijamale și eșarfe, mătasea poate ajuta la calmarea bufeurilor menopauzale, la prevenirea efectelor îmbătrânirii și la ameliorarea anumitor afecțiuni ale pielii. Citiți mai departe pentru a afla mai multe despre motivul pentru care mătasea poate fi cea mai benefică țesătură a vieții noastre.

Un paradis rece de la bufeuri

Bufeurile, căldura bruscă a feței, gâtului și pieptului, sunt printre cele mai frecvente – și inconfortabile – simptome ale menopauzei. Acestea sunt cauzate de hormoni fluctuați și de un prag mai mic de căldură care apare pe măsură ce femeile îmbătrânesc, spune un medic specialist obstetrician-ginecolog. Pentru 75 până la 85% dintre femeile care suferă de această problemă de sănătate a femeilor, ea le sugerează să doarmă în pijamale de mătase ușoare, respirabile sau pe cearșafuri de mătase reci pentru a ajuta la scăderea căldurii.

Un ten tineresc, strălucitor

Fibrele netede de mătase, bine țesute, ajută la menținerea umezelii aproape de piele, spune un dermatolog. Când vă treziți după ce dormiți pe o pernă de mătase, fața dvs. va fi mai bine hidratată decât dacă ați dormi pe bumbac. Acesta este un sfat de frumusețe excelent pentru cei cu pielea uscată. Ca bonus, spune ea, celulele pielii hidratate și pline arată mai puține linii fine (riduri) și mai multă luminozitate decât celulele pielii deshidratate.

Calmantă pentru iritarea pielii

Studii multiple au arătat proprietățile antimicrobiene ale unei țesături speciale din mătase europeană numită DermaSilk. Dermasilk diferă de mătasea obișnuită prin faptul că nu conține sericină, o proteină produsă de viermele de mătase. Sericina și alte proteine sau bacterii pot agrava eczemele și alte afecțiuni ale pielii, astfel încât agenții antimicrobieni ajută pielea să rămână limpede și fără iritații. Un studiu special a arătat îmbunătățiri la pacienții cu eczeme ale stării pielii care au folosit Dermasilk, dar nu și la cei care au folosit bumbac.

În plus, deoarece este compusă din fibre naturale lungi, netede, bine țesute împreună, mătasea ajută la scăderea pierderii de umiditate a pielii și este mai bine tolerată decât alte țesături de către persoanele cu pielea sensibilă. Stați departe de fibrele sintetice, lână și chiar unele bumbacuri care pot conține fibre mici, rigide, țesute, care pot provoca iritații.

Ajutor pentru infecțiile vaginale

În domeniul sănătății femeilor, noile cercetări italiene arată că lenjeria de corp din mătase poate reduce mâncărimea și roșeața asociate cu infecțiile vaginale recidivante. Jumătate dintre participanții la studiu purtau slipuri din mătase, iar cealaltă jumătate purtau bumbac. După șase luni, 90 la sută din grupul de mătase au avut mai puține simptome, iar recurențele au scăzut cu 50 la sută. Proprietățile antimicrobiene ale mătăsii și țesutul unic al fibrelor o împiedică să acumuleze prea multă umiditate, unul dintre factorii de risc pentru infecțiile vaginale recidivante.

O pauză de la alergii

Oamenii sunt foarte rar alergici la mătase. Acest lucru se datorează faptului că mătasea nu conține substanțe chimice potențial iritante și conține substanțe naturale care îndepărtează diferiți alergeni de mediu (și condițiile pielii rezultate), inclusiv acarienii, mucegaiul și ciupercile.

Păr sănătos, strălucitor

„Părul mătăsos” nu este doar o expresie. Experții în frumusețe susțin că țesătura luxoasă vă poate ajuta să vă păstrați părul moale, hidratat și fără încurcături greoaie. „Dormitul pe o pernă de bumbac va face ca părul să se înghesuie, să se înnodeze și să devină înțepenit”, spune proprietarul unui salon din New York. „Pe o pernă de mătase moale, totuși, părul va aluneca, ceea ce este mult mai puțin dăunător.”

Mătasea vă poate ajuta, de asemenea, să vă păstrați stilul în timp ce dormiți, adaugă el. Cu zeci de ani în urmă, femeile dormeau pe fețe de pernă din satin sau își înfășurau capul în hârtie igienică pentru a-și păstra coafurile intacte. Echivalentul modern este să dormiți pe mătase sau în mătase. „Unul dintre sfaturile mele preferate de frumusețe pentru femei este să îți înfășori o eșarfă de mătase în jurul capului când dormi”, spune el. „Uleiurile nu vor crește la fel de mult în părul tău și vei putea să îți menții coafura pentru o zi sau două în plus.”

Un somn bun

Potrivit Centrului Național pentru Cercetarea Tulburărilor de Somn de la Institutul Național de Sănătate, 30 până la 40% dintre oameni au probleme cu somnul. Și experții spun că așternutul poate fi cel puțin parțial de vină în unele dintre aceste cazuri. Cearșafurile care vă irită pielea, se îngrămădesc sau invită acarienii să interfereze cu odihna bună. Mătasea, cu toate beneficiile sale menționate anterior, este țesătura care vă va îmbrăca patul pentru cel mai dulce somn posibil.

Există, de asemenea, studii destul de bune care arată că ceea ce numim „riduri ale somnului” se formează pe partea feței pe care dormiți”, spune un chirurg plastic plastic și profesor la Universitatea din Boston. O modalitate de a le preveni? Folosiți o pernă de mătase, care este mai blândă și mai puțin probabilă decât bumbacul să reziste feței și să provoace riduri.

 

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img