vineri, 29 martie, 2024

7 leacuri de ajutor în caz de arsuri solare

Distribuie:

Publicat:

Cel mai mare organ al corpului tău, pielea, are nevoie de îngrijire specială în caz de arsuri solare. Efectele pe termen lung ale unor arsuri includ îmbătrânirea prematură a pielii şi apariţia cancerului cutanat.

Infuzia de sunătoare

Fiind anseptică, astringentă, cicatrizantă, infuzia de sunătoare se foloseşte frecvent în vindecarea rănilor şi arsurilor. Ceaiul preparat din sunătoare se foloseşte în băi şi comprese.

Tinctură de gălbenele

Arsurile solare, dar şi rănile care se vindecă mai greu, acneea, eczemele – toate pot fi o amintire cu ajutorul tincturii de flori de gălbenele. Aceasta se obţine din 10 g de flori macerate timp de o săptămână cu 100 g de alcool. La fel de bune sunt compresele cu amestec de 10 g de tinctură de gălbenele şi o ceşcuţă de apă fiartă.

Comprese cu ceai de coada-şoricelului

Coada-şoricelului are acţiune antiinflamatoare, cicatrizantă, antimicrobiană. De aceea, se recomandă pentru calmarea tenului înroşit şi a arsurilor. Face minuni când este aplicat sub formă de băi sau comprese cu infuzie din 3 linguri de plantă la 500 ml de apă clocotită. Uleiul volatil, adăugat în unguente, tratează arsurile şi alte afecţiuni dermatologice.

Pansamente cu frunze de pătrunjel

Banalul pătrunjel este cea mai la îndemână plantă în cazul apariţiei unor arsuri solare, înţepături de insect sau răni. Frunzele strivite devin în câteva clipe pansamentul ideal care dezinfectează şi cicatrizează rănile.

Te-ar mai putea interesa: Măsuri de prim ajutor în caz de arsuri solare şi insolaţie

Decoct de tătăneasă

Tătăneasa este o plantă cicatrizantă care ajută la oprirea sângerării şi descongestionează. Este eficientă în tratarea arsurilor. Se face un decoct mai concentrat din 4-5 linguri de plantă şi 250 ml de apă cu care se fac băi sau cu care se pun comprese.

Infuzie de flori de salcâm

Florile uscate şi mărunţite de salcâm vindecă rănile apărute în urma arsurilor. Acestea au darul de a acţiona ca un dezinfectant dacă se prepară din ele o infuzie, fiind apoi aplicate sub formă de compresă.

Citeşte şi: Trusa de prim ajutor pentru concediu

Cataplasme cu varză

Varza face minuni nu doar în tratarea arsurilor solare, ci şi a unor afecţiuni precum eczema, acneea, ulcerul varicose. Se pot aplica şi în cazul înţepăturilor de insecte. Frunzele crude trebuie zdrobite şi aplicate pe zonele afectate, în reprize de câte o oră, de trei-patru ori pe zi.

COntinuarea pe clicksanatate.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img