sâmbătă, 27 aprilie, 2024

7 lucruri care te impiedica sa primesti un diagnostic corect

Distribuie:

Publicat:

Conteaza foarte mult sa eviti orice pas gresit si sa nu uiti lucururile esentiale de fiecare data cand mergi la medic. Poate ca nu este tocmai o placere, dar poti fi sigur ca daca nu contribui si tu la stabilirea unui diagnostic corect va fi mult mai neplacut sa vii de mai multe ori la medic pentru ca starea ta nu se amelioreaza. Iata ce greseli trebuie sa eviti pentru a primi un diagnostic corect pentru fiecare problema de sanatate:
 
1. Intarzii la programare. Daca ajungi prea tarziu medicul va petrece mai putin timp pentru a te examina si a discuta diferite aspecte cu tine. Asigura-te ca ai cu ce sa ajungi la ora stabilita, obtine indicatii daca nu stii exact unde este cabinetul medicului si intra pe usa cu cel putin 15 minute inainte de intervalul care ti s-a comunicat pentru a avea timp sa completezi un eventual formular. Spune asistentelor sau personalului de la receptie ca ai sosit. In acest mod vei avea suficient timp pentru evaluarea tensiunii arteriale, a greutatii si a altor indicatori importanti.
 
2. Nu dezvalui in detaliu cum te simti. Chiar daca anumite simptome ti se par mai jenante nu lasa timiditatea sa te impiedice sa lamuresti toate aspectele cu medicul tau. Nu este deloc util pentru sanatatea ta sa minti medicul sau sa eviti sa-i dai detalii importante. Aceste lucruri vor afecta tipul de tratament care ti se prescrie, iar sinceritatea este cea mai buna metoda pentru a obtine exact remediile de care ai nevoie.

3. Nu faci o lista cu toate medicamentele pe care le iei deja. Adu intotdeauna o lista care sa includa toate medicamentele pe care le iei in prezent. Include si suplimentele alimentare. „Aceste informatii sunt esentiale pentru medic in cadrul evaluarii si stabilirii tratamentului. De asemenea, va putea decide ce medicamente trebuie luate in continuare, daca unele doze trebuie modificate sau daca trebuie sa nu mai iei unele dintre ele. Mai ales atunci cand un pacient are nevoie de un medicament nou aceasta lista ii va indica specialistului daca exista interactiuni periculoase pentru organism”, spune dr.
Nesochi Okeke-Igbokwe, expert wellness.
 
4. Nu retii ce alergii la medicamente ai. Daca nu stii la ce substante esti alergic va fi destul de complicat sa ti se prescrie tratamentul adecvat. „De fiecare data cand ai probleme cu un anumit medicament sau reactii alergice noteaza-l si reactualizeaza in permanenta lista pentru a evita menifestarile nedorite si a putea ocoli substantele respective pe viitor”, recomanda dr. Okeke-Igbokwe.
 
5. Nu dezvalui tot istoricul medical. „Uneori pacientii nu ii aduc la cunostinta medicului istoricul medical complet, eliminand informatii critice pentru sanatatea lor. Probabil se tem ca vor fi judecati sau criticati, dar medicii nu au acest rol. Nu lasa jena sa te impiedice sa ai acces la tratamentul care te va ajuta sa te faci bine si nu uita ca tot ce ii dezvalui medicului va ramane confidential”, spune dr. Okeke-Igbokwe.
 
6. Nu aduci fisa medicala de la medicul anterior. „Multi pacienti sosesc la cabinet fiind convinsi ca medicul precedent mi-a trimis fisa lor. Un alt risc potential este si impresia ca este suficient sa mergi la un medic nou, sa nu-i spui nimic din ce este trecut in fisa medicala si sa presupui ca se va lamuri singur. Cel mai sigur este sa obtii fisa medicala chiar tu si sa o aduci la primul consult. Nu te baza pe celalalt medic pentru ca fisa s-ar putea pierde sau ar putea ajunge prea tarziu”, spune dr. Kaushal Kulkarni, neuro-oftalmolog din Chicago.
 
7. Nu aduci pe cineva cu tine. Nu toata lumea are nevoie de acest lucru, dar daca simti nevoia sa fii sprijinit este bine sa iei cu tine un prieten sau un membru al familiei. „Este benefic sa ai pe cineva alaturi de tine atunci cand primesti un anumit diagnostic sau rezultatele analizelor, precum si prognoza pentru un anumit tratament. In timpul consultului persoana care a venit cu tine ar putea chiar sa intrebe lucruri pe care tu te temi sa le pui in discutie sau poate sa scrie instructiunile medicului. Te va sprijini inclusiv dupa ce pleci de la cabinet pentru a urma sfaturile medicului”, spune dr. Marie Savard. sursa: eva.ro

S.G.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img