joi, 28 martie, 2024

7 lucruri pe care ar trebui sa le stii despre ceasul biologic

Distribuie:

Publicat:

Probabil si tu ai auzit pana acum de ceasul biologic, asa ca iti dezvaluim mai multe lucruri pe care ar trebui sa le stii despre acest subiect. De-a lungul timpului sigur ai auzit in nenumarate randuri de ceasul biologic si cum acesta iti afecteaza somnul, metabolismul si asa mai departe. Este mentionat mai ales atunci cand vine vorba despre schimbarea de fus orar care iti afecteaza somnul atunci cand calatoresti, insa exista mai multe lucruri interesante pe care ar trebui sa le cunosti despre ceasul biologic.

1. Ritmul circadian. Corpul nostru este influentat de ritmurile circadiene, acestea repetandu-se in cicluri de 24 de ore. Astfel, organismul nostru functioneaza si se adapteaza in functie de lumina naturala, noaptea celulele organismului fiind programate sa se regenereze.

2. Toate formele de viata au un astfel de ritm. Ei bine, in cazul in care nu stiai, ceasul biologic este o expresie folosita pentru a descrie acest ritm si in cazul plantelor care se deschid la lumina si se inchid la intuneric, acestea stabilindu-si propiul ritm.

3. Ceasul biologic poate determina schimbari ale timpului. Ceasul biologic sau ritmul circadian ne poate ajuta atat pe noi, cat si alte organisme sa anticipam ziua si noaptea, anotimpurile si astfel ne putem adapta mai usor unor situatii si circumstante diferite.

4. Creierul are o functie importanta. Creierul tau are si un ceas principal in hipotalamus si acesta actioneaza ca un conductor, transmitand diferite semnale in timpul zilei si al noptii corpului tau. De aici pornesc toate impulsurile, asadar nu este deloc neasteptat. De fapt, in fiecare celula a corpului tau exista un ceas, care are abilitatea de a sincroniza intregul organism cu impulsurile date de creier.

5. Lumina zilei ajuta la reglarea ceasului biologic. Un factor important in reglarea ceasului biologic este lumina zilei, deoarece in functie de aceasta corpul isi seteaza toti parametrii. Astfel, daca vei sta pentru o perioada importanta de timp in intuneric, corpului tau ii va lua ceva timp pentru a se obisnui din nou cu toate schimbarile din jur.

6. Jet lag-ul. Jet lag-ul apare atunci cand ceasul din creierul tau functioneaza pe un anumit orar, in timp ce restul ceasurilor din corp functioneaza pe unul diferit, acest lucru fiind cauzat de diferentele de fus orar.

7. Ceasul biologic poate fi afectat de hormoni. Schimbarile hormonale pot afecta ceasul biologic, asadar nu este de mirare ca adolescentii dorm mai mult sau, ca in perioada menstruatiei te simti mai ciudat. sursa: elle.ro
D.S.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img