vineri, 29 martie, 2024

7 minerale esentiale pentru un ten sanatos

Distribuie:

Publicat:

O dieta echilibrata, bogata in fructe si legume proaspete, organice, acizi grasi esentiali, proteine ​​de inalta calitate si o cantitate suficienta de apa va va asigura obtinetinerea celor mai multe dintre mineralele de care aveti nevoie pentru a mentine un corp sanatos si, prin urmare, o piele sanatoasa.

Exista, insa, numerosi factori care pot dezechilibra mineralele existente in corpurile noastre: nivelul de stres si de anxietate, consumul exagerat de alcool si de zahar.

Daca pielea dumneavoastra nu este in cea mai buna forma ar trebui sa investigati vreun deficit mineral. O astfel de problema poate fi corectata prin suplimente, dar mai bine incercati sa echilibrati dieta.

Iata ce minerale sunt esentiale pentru un ten sanatos:

Zinc

Zincul este unul dintre cele mai importante minerale pentru sanatatea pielii si este deosebit de important pentru cei care sufera de acnee. Zincul controleaza productia de sebum in piele si ajuta la controlul unor hormoni care pot provoca acnee. Se crede, de asemenea, ca are si proprietati antioxidante, asa ca este foarte bun pentru protejarea impotriva imbatranirii premature a pielii si a muschilor. Zincul, de asemenea, ajuta la vindecarea pielii dupa o accidentare si este extrem de benefic pentru sistemul imunitar din toate punctele de vedere.

Surse alimentare: carne slaba, ficat, fasole uscata fiarta (leguminoase), legume de mare, cereale fortificate, alimente pe baza de soia, nuci, mazare si seminte. Cu toate acestea, este important sa se inmoaie semintele si nucile in apa sarata peste noapte inainte de a le manca, pentru a le elibera acid fitic, care poate interfera cu absorbtia de zinc.

Cupru

Cuprul promoveaza productia de colagen si elastina, care dau pielii elasticitate si rezistenta. Cuprul, de asemenea, ajuta la imbunatatirea functiei antioxidantilor (cum ar fi seleniu, de mai jos), care ajuta la protejarea pielii de la oxidare. Cupru ajuta de-asemenea alaturi de vitamine si de zinc pentru crearea elastinei, o proteina care pastreaza pielea flexibila.

Seleniu

Seleniul este un alt mineral esential pentru piele, un antioxidant puternic, care este important in mentinerea elasticitatii si flexibilitatii pielii. Unele studii sugereaza ca seleniul ar putea ajuta la protejarea impotriva cancerului de piele, prin rolul sau de protectie al pielea de razele UV.

Magneziu

Magneziul este un mineral esential pentru piele, oase, dinti, par si muschii si ajuta la mentinerea sistemului nervos sa functioneze fara probleme. Un deficit de magneziu poate accelera imbatranirea pielii; si daca este adaugat in produsele de ingrijire pentru piele, aceasta poate ajuta la mentinerea elasticitatea pielii.

Surse alimentare: orez brun, germeni de grau, migdale, arahide. Consumul de alimente fast, bauturi racoritoare si alcoolice in cantitati mari pot epuiza organismul de magneziu, asa ca evita-le!

Calciu

stim cu totii importanta aportului de calciu pentru dinti sanatosi si oase, dar este, de-asemenea, un mineral esential pentru piele. Un deficit de calciu va conduce catre o piele fragila si subtire si unghii fragile.

Surse alimentare: produse lactate, fasole, nuci (mai ales migdale si fistic), sardine, verdeturi. Prea multe bauturi racoritoare, alcool, carne rosie si cafea pot provoca un deficit de calciu.

Potasiu

Potasiu, impreuna cu sodiu, ajuta la reglarea cantitatii de apa in celulele corpului, asa ca o lipsa de potasiu in dieta poate duce la uscarea pielii si alte tulburari ale tenului. Potasiul este un electrolit, ceea ce inseamna ca detine o sarcina electrica, lucru necesar pentru ca celulele sa functioneze normal.

Surse alimentare: banane, portocale, lapte, tarate, fructe de kiwi, fasole. Cei mai multi oameni isi iau suficient de potasiu prin dieta lor zilnica, dar daca ati fost bolnav si ati avut diaree sau a pierdut o cantitate mare de lichide prin transpiratie, este posibil sa aveti nevoie de un supliment.

Siliciu

Dioxidul de siliciu este un mineral care ajuta la intarirea tesuturilor – muschilor, tendoanelor, ligamentelor, parului, unghiilor, cartilagiilor si oaselor – si este o componenta vitala de in mentine pieleii sanatoase. Un deficit de siliciu poate duce la pierderea elasticitatii pielii, urmand apoi imbatranirea prematura si vindecarea lenta a ranilor.

Surse: drojdia de bere, castraveti, banane, fasole verde, mere, portocale, cereale integrale, migdale, alune, nuci, stafide, peste.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img