joi, 25 aprilie, 2024

7 motive pentru care poti considera gutuia un fruct minune

Distribuie:

Publicat:

Chiar daca le consumam crude, coapte, uscate sau fierte, gutuile isi pastreaza proprietatile si aduc numeroase beneficii organismului. Aceste fructe sunt bune in special pentru ficat, plamani, inima si stomac.  Fructele de gutui contin 70 – 72 % apa, 7 – 8 % zaharuri, 0,5 % protide, pectine, tanin, cantitati mici de grasimi, saruri minerale de calciu, fier, fosfor, potasiu, cupru, magneziu, vitaminele A, B, C si PP.

Printre proprietatile gutuilor se numara proprietatile antidiareice (in special frunzele), antihemoragice (semintele), astringente (frunzele si fructele), cosmetice, digestive, emoliente (semintele), hemostatice, hidratante, laxative (semintele), racoritoare, sedative si tonice.

Pulpa de fruct consumata in stare cruda, precum si sucul de gutui, sunt foarte utile in cazurile de diaree si dizenterie, mai ales la copii, dar si in afectiuni bucale, gingivite, faringite.

Pentru uz cosmetic, cojile de gutui sunt foarte utile impotriva ridurilor. Se lasa la macerat timp de 15 zile cojile de gutui in putin alcool. Maceratul astfel obtinut se foloseste pentru lotiuni cosmetice. Gutuile sunt de asemenea recomandate in cazul tenurilor grase, fiind indicat sucul de gutui.

Pentru a folosi frunzele de gutui, acestea se usuca, apoi se macina fin. In caz de diaree, se tin sub limba 3 g din aceasta pulbere timp de 5 minute, dupa care se inghit cu miere. Se ia din 6 in 6 ore.

Un mod sanatos de a folosi gutuile este consumul fructelor ca atare, in stare proaspata, bine coapte si neprocesate termic. Iata cateva motive pentru a manca gutui:

Combate durerea de ulcer si crampele intestinale
Sub forma de compot, spun specialistii, gutuile te scapa de crampe intestinale, diaree, constipatie si dureri provocate de ulcer.

Regleaza tranzitul
Consumate zilnic, ele regleaza si tranzitul intestinal, fiind contraindicate celor cu tendinta spre constipatie. De asemenea, o cura cu gutui este benefica si pentru tratarea hemoragiilor uterine si a hemoroizilor externi.

Leac pentru ficat si pancreas
“In afectiunile ficatului si ale pancreasului, leacurile din gutui se numara printre cei mai buni aliati naturali. Usoara aciditate a fructelor, dar si substantele cu efect antioxidant stimuleaza functiile hepatice si imunitatea”, explica Marina Grigore, specialist in apifitoterapie.

Previn bolile cardiovasculare
“Gutuile au rol in intarirea inimii, datorita potasiului pe care il contin, dar ajuta si la scaderea tensiunii si a colesterolului, prin substantele pectice. Prin aceste actiuni, gutuile previn riscul bolilor cardiovasculare si a infarctului”, completeaza specialistul.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img