joi, 28 martie, 2024

7 tipuri de personalitate

Distribuie:

Publicat:

Personalitate anxioasa

Individul anxios crede ca lumea este plina de primejdii, iar el trebuie sa anticipeze si sa fie mereu pregatit pentru orice fel de situatie. Anxiosul isi face giji disproportionate in raport cu posibilele “riscuri” care pot exista sau pot aparea in viata lui sau a celor apropiati. El traieste intr-o permanenta stare de tensiune psihica si traieste foarte greu cu incertitudinea.

Personalitate paranoida

Individul paranoid crede ca este vulnerabil si ca toata lumea este impotriva lui si de aceea nu trebuie sa aiba incredere in nimeni. Paranoidul este neincrezator si suspicios si se mentine rigid, excluzand afectele. Umorul si starea de bine sunt minimizate, iar actiunile celor din jur sunt puse la indoiala, prin cautarea continua de dovezi incriminatoare. Orice atac asupra propriei persoane este amplificat si reactia va fi mult mai ampla.

Personalitate isterica

Individul isteric simte ca nu poate exista fara a seduce, fara a ocupa locul “special” intr-o relatie. Se manifesta astfel incat sa fie in centrul atentiei prin comportament teatral, seductiv si vestimentatie deosebita. Discutiile se centreaza pe propria persoana, pe propriile trairi, solicitand compatimire. El se raporteaza la ideal si se refera la ceilalti incadrandu-i in persoane simpatice si antipatice.

Personalitate obsesionala

Individul obsesional crede ca totul trebuie sa fie controlat si ireprosabil. Are o tinuta morala deosebita, este perfectionist, respecta legea si regulile sociale. Deoarece analizeaza totul in profunzime, nescapand niciun detaliu, ii este greu sa se hotarasca la ceva, sa ia singur o decizie.

Personalitate narcisista

Individul narcisistic considera ca el este cel mai important si ca lui i se cuvine totul. Traieste dificil orice situatie in care el nu se afla in centrul atentiei. Narcisistul considera normal un destin privilegiat, reusit pe toate planurile. Cei din jurul lui sunt obiecte folositoare in planurile lui si se refera la ei ca si cum acestia nu ar avea propriile lor nevoi. Orice fel de atingere a propriilor interese ii provoaca afecte extreme manifestate agresiv.

Personalitate dependenta

Individul dependent nu se simte in stare sa ia decizii singur si are nevoie de suport si aprobare. Prefera sa urmeze ideile celorlalti, chiar daca nu sunt intru-totul de acord cu ei si este de acord cu cei din jur, pentru ac nu poate risca sa ii fie invalidate convingerile. Este sensibil la critica, o resimte ca pe respingere si isi corijeaza comportamenul conform indicatiilor. Crede ca el este slab, ceilalti sunt puternici si de aceea vrea sa fie mereu in preajma persoanelor “tari”.

Personalitate pasiv-agresiva

Individul pasiv-agresiv crede ca ceilalti vor sa il domine si are de pierdut daca ii contrazice direct. Ii este greu sa accepte autoritatea. Este rezistent la atitudinile si comportamentul celorlalti si se manifesta prin opozitie si lentoare intentionata.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img