joi, 25 aprilie, 2024

7 utilizari interesante ale mandarinelor

Distribuie:

Publicat:

Mandarina este un fruct gustos, util si sanatos. Aceasta are numeroase beneficii cosmetice si medicinale. Citeste in continuare pentru a descoperi cateva utilizari interesante ale mandarinelor.

Cand cureti o mandarina ca sa o mananci, probabil nu iti trec prin minte toate calitatile acestui fruct extraordinar. Poate stii doar ca are un continut bogat de vitamina C, la fel ca toate citricele.

In realitate, exista multe utilizari interesante ale mandarinelor care sigur te vor surprinde! Poti folosi acest fruct chiar si pentru hidratarea organismului.

Dupa cum stim cu totii, corpul uman contine o concentratie ridicata de apa. Densitatea acestui element in compozitia organismului este de 75 – 80%, un lucru surprinzator avand in vedere ca majoritatea alimentelor pe care le consumam sunt solide. In cazul mandarinelor, situatia este aceeasi.

Pe masura ce patrundem in lumea surprinzatoare a acestui fruct minunat, vom descoperi ca intrebuintarile sale nu se limiteaza la alimentatie. Proprietatile mandarinelor ajuta la ingrijirea pielii si a parului, dar si la combaterea cancerului. 

Totodata, mandarina are un continut bogat de vitamina A si C, dar si de carotenoide, care ajuta la tratarea unor boli agresive. Sa vedem ce alte beneficii ofera acest fruct extraordinar!

Utilizari interesante ale mandarinelor
Mai jos iti prezentam o lista cu beneficii si utilizari interesante ale mandarinelor. Aceste fructe:

1. Regleaza colesterolul

Mandarinele au un continut bogat de sinefrina, o substanta care stopeaza productia de colesterol, reducand excesul daunator pentru sanatate.

Antioxidantii din mandarine combat efectele colesterolului rau la nivelul arterelor si regleaza nivelul colesterolului bun.

Poti avea parte de beneficiile mentionate mai sus prin decizia simpla de a adauga mandarine in dieta zilnica.

2. Combate cancerul hepatic

Mandarinele sunt o arma valoroasa in lupta lunga si grea impotriva cancerului. Potrivit datelor stiintifice, unele componente din fructele citrice (in special din mandarine) ajuta la combaterea anumitor tipuri de cancer. 

Sucul de mandarine are un continut bogat de beta-criptoxantina, care reduce riscul de dezvoltarea a cancerului de ficat la bolnavii de hepatita C. Totodata, acest fruct are un nivel ridicat de limonen, un component cu efecte anticancerigene care contribuie la prevenirea cancerului mamar.

Desigur, mandarinele trebuie folosite doar pentru a suplimenta tratamentul traditional impotriva cancerului, nu pentru a-l inlocui.

3. Sunt un degresant natural

Pe lista de utilizari interesante ale mandarinelor se numara si cea de degresant natural. Aceasta se explica prin continutul ridicat de vitamina C, caracteristic tuturor fructelor citrice.

Zeama de mandarine curata si elimina urmele de grasime, dressing sau ulei folosit la prepararea carnii. Pentru degresare, ai nevoie de o cantitate mare de suc extras din fructe care nu au ajuns la maturitate.

La fel ca in cazul colesterolului rau din sange (care este o lipida), concentratia ridicata de vitamina C elimina murdaria si grasimea ramasa dupa gatit.

4. Imbunatatesc nuanta pielii

Pielea este buretele absorbant si delicat al structurii corpului uman. Mandarinele contin doi nutrienti care ajuta la imbunatatirea nuantei pielii. 

Intre sanatate si latura estetica exista o legatura foarte stransa, insa pentru ingrijirea corespunzatoare a pielii, trebuie sa tii cont in principal de doi compusi: vitaminele C si E. Cele doua ajuta la uniformizarea nuantei tenului si stimuleaza productia de colagen necesar pentru a avea o piele delicata si tanara.

5. Spune adio firelor albe!

Cum este posibil? Foarte simplu: vitamina B12 din compozitia mandarinelor incetineste procesul de albire a parului. Daca vrei sa stii cum sa ai parte de acest beneficiu minunat, iti explicam in cele ce urmeaza.

Par stralucitor si plin de vitalitate 

Aplica suc de mandarine direct pe par si clateste. Vei observa ca parul tau devine pe loc mai stralucitor si mai plin de vitalitate.
Totodata, mandarinele sunt bogate in vitaminele E si B12, doi nutrienti esentiali pentru stimularea cresterii parului.

6. Ajuta la vindecarea ranilor

De pe lista de utilizari interesante ale mandarinelor nu poate lipsi ingrijirea ranilor. Uleiul concentrat si extras din coaja acestor fructe ajuta la vindecarea leziunilor superficiale ale pielii.

Proprietatile compozitiei chimice a uleiului de coaja de mandarine contribuie la tratarea, dezinfectarea, dar si vindecarea ranilor prin producerea unor celule si tesuturi noi.

7. Ofera un plus de nutrienti in salate

La persoanele cu carente de vitamine, consumul de mandarine in combinatie cu alte alimente, precum salata verde, morcovi sau rosii ajuta la asimilarea proteinelor si a nutrientilor esentiali pentru sanatate. Orice stadiu initial al lipsei de vitamine poate fi tratat imediat cu ajutorul mandarinelor.

Acum ca ai descoperit multiplele utilizari interesante ale mandarinelor, ce mai astepti? Consuma si foloseste aceste fructe minunate pentru a avea parte de beneficiile mentionate.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img