joi, 28 martie, 2024

75 de primării din judeţul Botoşani primesc finanţare pentru lucrări de cadastru

Distribuie:

Publicat:

Cele 75 de primării vor semna contracte de finanţare cu Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (OCPI) Botoşani pentru realizarea cadastrului sistematic pe sectoare cadastrale, gratuit pentru cetăţeni. Fondurile provin din cea de-a şaptea etapă de finanţare a lucrărilor de înregistrare sistematică a imobilelor, prin Programul naţional de cadastru şi carte funciară, lansată de Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară ( ANCPI).

Suma alocată fiecărei primării este de 160.000 de lei. După semnarea contractelor de finanţare, primăriile pot încheia în termen de 60 de zile contracte de prestări servicii pentru înregistrarea sistematică a proprietăţilor, pe sectoare cadastrale, cu persoane juridice sau fizice autorizate de ANCPI.

Conform legislaţiei, ANCPI va efectua plăţile către primării după deschiderea cărţilor funciare aferente imobilelor recepţionate.

Potrivit legii, au prioritate sectoarele cadastrale care cuprind terenuri aferente proiectelor de infrastructură de interes naţional şi terenuri agricole subvenţionate de Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA).

Obiectivul principal al PNCCF este înregistrarea gratuită a tuturor imobilelor (terenuri, clădiri şi apartamente) din România în Sistemul integrat de cadastru şi carte funciară. Programul este finanţat din veniturile proprii ale ANCPI – peste patru miliarde de lei, dar şi din fonduri externe obţinute prin Programul Operaţional Regional, în cuantum de peste 300 de milioane de euro. De asemenea, în cadrul acestui proiect, o altă sursă de finanţare poate fi bugetul local al primăriilor.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img