joi, 28 martie, 2024

8 motive sa manaci amarant

Distribuie:

Publicat:

Amarantul este „la moda” doar de cativa ani în Romania, multa vreme fiind considerat buruiana. Este o planta veche de mii de ani. A fost cultivat de azteci acum aproximativ 8.000 de ani, ceea ce a facut ca aria de cultivare sa se extinda în tarile vecine si pana în America de Nord.

Acesta se remarca prin florile de culoare mov magenta si prin înaltimea tulpinilor care variaza între 2 si 5-6 metri. Datorita proprietatilor nutritive este considerat un superaliment. Din punct de vedere nutritional este mai valoros decat graul comun, faina integrala, orezul sau orzul. Mai ales pentru vegetarieni, el este o sursa extraordinara de proteine, dar poate fi consumat foarte bine si de persoanele care au si carne în dieta lor.

Iata care sunt beneficiile amarantului pentru organism:

1. Este bogat în fibre, ceea ce va da energie pentru o perioada cat mai lunga din zi. Tot fibrele sunt cele care ajuta la buna functionare a aparatului digestiv si a colonului. În plus, regleaza glicemia.

2. Este ideal daca sunteti la cura de slabire. Fibrele nu îngrasa si va dau energie pentru mult timp.

3. Este foarte bogat în fier, un mineral care ajuta la combaterea anemiei. În comparatie cu alte cereale, amarantul este net deasupra tuturor la capitolul fier.

Un aliment putin cunoscut – efecte uimitoare pentru sanatate

4. Amarantul are în compozitia sa si alte minerale foarte importante pentru buna functionare a organismului: calciu, magneziu, mangan, zinc.

5. Este o varianta de cereala pentru persoanele cu intoleranta la gluten, la fel ca si hrisca si quinoa.

6. Studiile din ultimii ani arata ca amarantul este bun pentru sistemul cardiovascular si lupta împotriva aparitiei bolilor de inima.

7. La fel ca si ovazul, acesta ajuta la scaderea colesterolului rau si cresterea colesterolului bun.

8. Ceea ce îl deosebeste de celelalte cereale este aminoacidul numit lizina, care este foarte important pentru organism.

Amarantul este mai scump decat cerealele precum quinoa, hrisca sau grau spelta, dar luand în calcul beneficiile sale, merita sa investiti în sanatatea dumneavoastra. Este recomandat sa îl cumparati din magazinele bio pentru a avea garantia unei surse sigure.

El are un gust bun, poate fi gatit la fel ca si orezul sau quinoa, poate fi încorporat în salate sau sosuri.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img