miercuri, 24 aprilie, 2024

9 martie – Sfintii 40 de Mucenici. De ce se beau 44 de pahare?

Distribuie:

Publicat:

Pe 9 martie, in calendarul ortodox sunt praznuiti pe Sfintii 40 de Mucenici. In aceasta zi, gospodinele pregatesc cea mai buna reteta de mucenici, iar barbatii se lupta cu … cele 40 de pahare? Sau 44?…

9 martie. Cine sunt Sfintii 40 de Mucenici?

Cei 40 de Sfinti Mucenici erau soldati crestini in Legiunea a XII-a Fulminata din Armenia, pe vremea imparatului Licinus (308-324), un aprig prigonitor al crestinilor. Acestia erau de origine romana, amestecati cu greci si armeni. Ei au refuzat sa se inchine la idoli si au marturisit credinta lor in Hristos, fapt ce a nemultumit guvernatorul de atunci, Agricola care a dat ordin sa fie intemnitati si supusi la chinuri groaznice. In cele din urma, soldatii crestini sunt condamnati la moarte prin inghetare in lacul Sevastiei.  

9 martie. Traditii si superstii de Sfintii 40 de Mucenici

Traditia crestina spune ca barbatii trebuie sa bea in ziua de mucenici 40 de pahare cu vin. Vinul reprezinta sangele varsat de cei 40 de Sfinti Mucenici din cetatea Sevastei. Cei care nu pot sa bea cele 40 de pahare cu vin, e bine ca macar sa guste vin in aceasta zi sau sa fie stropiti cu vin, acesta insemnand sange si putere de munca peste an. 

In traditia populara, barbatii beau 44 de pahare cu vin. De unde provine diferenta? Dupa traditia crestina, Sfintii martiri au fost 40, dupa cea geto-dacica, au fost 44, atatea fiind si zilele dintre 9 martie si 23 aprilie, cand este sarbatorit Sfantul Mare Mucenic Gheorghe. De aceea, in unele zone, exista pana astazi credinta, ca acesti Sfinti au fost 44. 

9 martie. Mucenicii sau Macinicii?

Sarbatoarea crestina a Sfintilor 40 de Mucenici din Sevastia s-a suprapus peste inceperea anului agricol traditional si a generat o sarbatoare traditionala romaneasca, Mucenicii sau Macinicii. Ziua mucenicilor marcheaza incheierea zilelor babelor, si inceputul zilelor mosilor, adica zilele calde.

Tot pe 9 martie, de Macinici, zi se fac numeroase ritualuri de alungare a gerului, cum ar fi lovirea pamantului cu bate sau maiuri pentru ca sa iasa caldura si sa intre gerul sau jocul copiilor peste foc. Tot azi, gospodinele se intrec in delicioasele preparate din aluat cu forma cifrei opt, fierti in apa indulcita cu miere si cu adaos de miez de nuca, care poarta numele de mucenici.   

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img