marți, 23 aprilie, 2024

9 motive pentru care refluxul gastroesofagian nu trebuie igonorat

Distribuie:

Publicat:

Pentru majoritatea oamenilor, arsurile la stomac reprezinta doar o problema ocazionala. Si asa si ramane daca un astfel de episod apare o data pe luna sau chiar mai rar. Daca insa va confruntati cu arsuri stomacale regulat, de doua sau mai multe ori pe saptamana, consultati-va cu medicul dumneavoastra. Asta sugereaza boala de reflux gastroesofagian (BRGE). Simptomele de mai jos indica, de asemenea, aceasta tulburare digestiva cronica:

Balonare si eructatie: atunci cand acidul din stomac incepe sa urce in esofag avem tendinta de a inghiti frecvent aer, iar de aici apare senzatia de balonare si eructatiile frecvente. Durere toracica: durerile in piept asociate cu BRGE apar atunci cand acidul din stomac intra in esofag. Aceasta durere poate fi uneori atat de severa incat este confundata cu un atac de cord. Este esential sa nu ignorati durerea in piept si sa cereti asistenta medicala imediat cand apare. Tuse cronica si respiratie suieratoare: iritarea gatului si faptul ca uneori acidul isi face loc in plamani poate duce la o tuse cronica sau respiratie suieratoare. Dificultati de inghitire: disfagia poate sa apara atunci cand ciclul continuu de reflux de acid provoaca cicatrici si ingustarea esofagului. Inghitirea poate deveni dureroasa, iar cei bolnavi pot simti ca si cum au un nod in gat. Durere in gat: ca si in cazul durerilor in piept sau dificultatii la inghitire, leziunile esofagiene cauzate de acid pot cauza, de asemenea, o durere in gat persistenta. Aceasta poate fi insotita sau nu de raguseala. Sughit: apare cu spasme involuntare ale diafragmei, care separa pieptul de abdomen. Daca credeti ca aveti oricare dintre aceste simptome in mod regulat, este cazul sa faceti un consult medical. Chiar si in absenta senzatiilor tipice de arsuri la stomac, este posibil sa suferiti de BRGE, iar un gastroenterolog va poate spune daca aceste simptome sunt cauzate de un reflux gastroesofagian si sa va indice tratamentul. Iata ce risti daca ignori refluxul gastroesofagian:

Esofagita si ingustarea esofagului. De-a lungul timpului, aceasta boala provoaca iritatii si inflamatii, cunoscute sub numele de esofagita. "Daca esofagul este expus la acid timp de cateva saptamani puteti dezvolta o inflamatie a mucoasei esofagiene", spune Anish Sheth, MD, profesor asistent de boli digestive la Scoala de Medicina a Universitatii Yale. Ea poate fi dureroasa si poate lasa esofagul vulnerabil la eroziuni si mai adanci sau cicatrici. "Netratata, esofgita se poate complica prin aparitia unor cicatrici la nivelul esofagului numite stricturi esofagiene care duc la ingustarea mucoasei. Ele provoaca dureri si dificultati la inghitire si exista riscul ca alimentele solide, mai mari, sa ramana blocate la nivelul esofagului, ceea ce poate cauza senzatie de sufocare. In cazul in care aceste stricturi sunt extinse se impune interventia chirurgicala pentru dilatarea esofagului. Aproape jumatate din cei care sufera de BRGE si nu o trateaza ajung sa dezvolte stricturi esofagiene, potrivit medicilor.

Durere in gat, raguseala si probleme respiratorii. Nu la toti oamenii simptomul principal este pirozisul – arsura stomacala. "Noi le numim cazuri de" reflux tacut ", spune dr. Sheth. "Pacientul nu poate avea arsuri la stomac, asa cum este descrierea clasica, dar poate avea alte probleme care apar in afara esofgului, asa cum este raguseala, schimbarile de voce, durerea in gat sau tusea cronica. Ei au aceasta senzatie de nod in gat." Daca acidul din stomac este inhalat dupa ce ati regurgitat, BRGE poate agrava astmul sau pneumonia. Chiar si fara probleme pulmonare, refluxul gastroesofagian poate provoca dificultati de respiratie.

Carii dentare si ulcere esofagiene. Acidul gastric poate ajunge pana in cavitatea bucala si, in timp, poate afecta smaltul, cauzand carii. Potrivit unui studiu efectuat de specialisti de la Universitatea Alabama, aproximativ 40% din persoanele care sufera de reflux gastroesofagian au probleme dentare severe. Acidul din stomac poate cauza ulcere. Ulcere esofagiene sunt diferite de ulcere gastrice, care sunt de obicei din cauza bacteriilor. Persoanele cu ulcere pot scuipa sau vomita sange, sau acesta poate sa apara in scaun. "Acesta poate fi de culoare rosie sau chiar mai inchisa, sub forma unor particule asemanatoare zatului de cafea", spune dr. Sheth. Spuneti imediat medicului dumneavoastra daca aveti astfel de simptome. O endoscopie poate fi edificatoare.

Esofagul Barrett si cancer esofagian. Daca este lasat netratat pentru mai multi ani, acidul poate determina modificari precanceroase ale celulelor esofagiene, o afectiune cunoscuta sub numele de esofag Barrett. Conditia nu determina simptome, dar un medic o poate diagnostica printr-o endoscopie. O mica parte din persoanele cu esofag Barrett dezvolta cancer esofagian, care este de multe ori mortal. Printre factorii de risc ai cancerului de esofag, pe langa fumat si alcool, se numara si refluxul gastroesofagian. Sangerarile gastrointestinale, dificultatea la inghitire, pierderea in greutate, hemoragiile gastrointestinale sunt simptomele acestui tip de cancer.
"Este ceva ce se intampla dupa zeci de ani de daune produse de reflux, asa ca pentru cineva care are 30 de ani, probabil, nu se va lua in considerare cancerul", spune dr. Sheth. "Dar daca ai peste 50 de ani, ai arsuri la stomac de multi ani si pierzi brusc in greutate, cu siguranta te vom testa pentru un eventual cancer."

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img