joi, 28 martie, 2024

9 semne care trebuie sa iti dea de gandit

Distribuie:

Publicat:

Poate parea ceva superficial, cei sanatosi pot considera ca depresia este doar un moft, doar un mod prin care cei slabi sa se victimizeze. In realitate, depresia este o boala reala, asa ca ti-am pregatit cateva dintre principalele simptome ale acesteia, ca sa te ajute sa iti dai seama daca suferi de depresie.

1. Pierderea interesului

Este vorba despre faptul ca, brusc, nu te mai poti bucura de lucruri. De asemenea, iti pierzi interesul si fata de activitatile tale zilnice, precum timpul petrecut cu prietenii. Afirmi tot mai des ca “nu-mi pasa de nimic acum” si “nu ma mai intereseaza nimic”.

2. Sentimente de inutilitate si vinovatie excesiva

Evenimentele minore din trecut nu iti mai dau pace. Te simti foarte vinovata, chiar daca e vorba de lucruri marunte. In plus, simti ca nu esti buna la nimic si capeti frustrari din acest motiv.Ai senzatia ca nimanui nu ii pasa cu adevarat de tine si de sentimentele tale, astfel nereusind sa mai ai relatii apropiate de diverse persoane.

3. Oboseala continua

Fie ca esti sau nu constienta de asta, gandurile si supararile tale iti pot provoca insomnie, pentru ca nu mai esti capabila sa te relaxezi si sa te deconectezi.
 

4. Capacitate redusa de concentrare

Acum nu te mai poti concentra la fel de repede si usor cum o faceai candva. De asemenea, luarea deciziilor (chiar si a celor minore) reprezinta o adevarata provocare pentru tine. Teama de esec, impreuna cu sentimentul de inutilitate, te fac sa iei mult mai greu decizii.

5. Episoade dese de plans

Cu totii plangem uneori, iar aceasta poate fi chiar o modalitate foarte buna de a te descarca. In cazul persoanelor depresive, episoadele de plans sunt foarte frecvente, chiar zilnice, si sunt cauzate de evenimente obisnuite din viata de zi cu zi.

6. Reactii severe

Desi ai devenit indiferenta si simti ca nimic nu iti mai poate aduce bucurie, ai niste reactii exagerate atunci cand primesti vesti proaste. Fiecare problema in parte te preocupa exagerat de mult si nu iti mai da pace.

7. Pesimism intins la maxim

Toti ne simtim iritati, lipsiti de speranta si tristi cateodata. Insa depresia ne face sa avem aceste sentimente tot timpul.

8. Lipsa poftei de mancare sau mancat excesiv

Aici este vorba de extreme. Persoanele depresive pot sa isi piarda pofta de mancare, slabind mult intr-un timp foarte scurt sau pot incepe sa manance cu mult mai mult decat in mod normal, luand, astfel, foarte mult in greutate.

9. Durerile de cap si problemele digestive care nu trec in urma tratametului pot fi semne ca suferi de depresie

Durerile devin tot mai persistente, sunt la ordinea zilei. Desi ai incercat sa le tratezi, poate cu medicamente recomandate de doctor in urma unei consultatii, durerile persista. In acest caz, ar putea fi cauzate de depresie. Cauzele depresiei sunt greu de definit, caci nu se pot contura unele foarte clare. In principiu, aceasta tulburare poate fi cauzata de predispozitia genetica care, la unele persoane, este mult mai pronuntata, mediul social, o figura de atasament nefericita, decesul persoanelor dragi, etc.

sursa: elle.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img