vineri, 29 martie, 2024

9 sfaturi pentru a favoriza absorbtia calciului in organism

Distribuie:

Publicat:

Supranumit „prietenul scheletului", calciul este unul dintre mineralele indispensabile functionarii optime a organismului. Se poate consuma cu usurinta deoarece se gaseste in produsele lactate. Dar, nu este suficient doar sa consumi lapte si branza ca acesta sa fie asimilat de organism, pentru a a avea oase puternice si dinti sanatosi. Iata cateva sfaturi pentru a favoriza absorbtia calciului in organism:

Expune-te la soare. Asimilarea calciului depinde in primul rand de vitamina D prezenta in organism, care se sintetizeaza prin expunerea la soare. Vitamina D intervine in procesul de absorbtie a calciului si a osforului, favorizand asimilarea intestinala a calciului, prin stimularea formarii fosfatului de calciu. Acest compus se depune in oase, ducand la marirea rezistentei sistemului osos. Aceasta vitamina se gaseste in uleiurile de ficat de peste, uleiurile de masline, germenii de grau si seminte.

Mananca sanatos. Calciul depinde intr-o mare masura de starea florei intestinale. Pentru a obtine acest lucru este necesar sa mananci cat mai sanatos. Deci, este important sa se evite invadarea de bacterii pentru a permite calciului sa fie absorbit de sange.

Evita dulciurile, alimentele prea sarate sau prea dulci. Fosfatii altereaza absorbtia calciului. Acestia se gasesc intr-o cantitate mare in kechup, carnea, branzaturile si bauturile preparate industrial.

Bea apa minerala, bogata in magneziu. Magneziul este cunoscut pentru ca favorizeaza pastrarea calciului solubil.

Renunta la bauturile cofeinizate. Eliminarea calciului din organism prin urina, fecale si transpiratie este grabita de mai multi factori printre care cofeina. Incearca sa reduci cantitatea produselor bogate in cofeina: cafea, ciocolata, ceai.

Mananca fructe bogate in vitamina C. Vitamina C ajuta la asimilarea calciului in corp, de aceea este indicat sa consumi portocale, kiwi, ardei gras etc. In momentul in care urmezi un tratament cu suplimente de calciu, este bine sa le asociezi cu cele de vitamina C.

Ia suplimente cu vitamina K. Un rol benefic il are si vitamina K, deoarece creste retentia de calciu in oase, astfel preintampinand instalarea osteoporozei.

Elimina sau redu pe cat posibil din alimentatie sucurile racoritoare. Bogate in fosfor , sucurile racoritoare pot duce la pierderea calciului prin urina.

Nu asocia suplimentele de calciu cu cele de fier. Combinatia dintre cele doua minerale nu ajuta organismul, pentru ca in acest fel sunt neutralizate beneficiile ambelor substante.

Este indicat sa iti faci analizele sangelui pentru a sti daca organismul are o carenta de calciu. O absorbtie buna a calciului va asigura organismului o mai buna presiune a circulatiei sangvine, pastrarea dintilor intr-o stare de sanatate optima si o coagulare normala a sangelui. Nu este bine sa iei foarte mult calciu deoarece, prea mult calciu in sange poate duce la instalarea unei stari de confuzie, letargie, uneori chiar coma.

 

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img