News Flash:

Aşa ai grijă de sănătatea creierului! Sfaturi de urmat la toate vârstele

27 Octombrie 2021
167 Vizualizari | 0 Comentarii
creier shutterstock 65181187

Pentru a avea un creier în formă, inclusiv la bătrâneţe, este bine să ţii cont de câteva sfaturi. Adoptând un stil de viaţă sănătos poţi preveni afecţiuni precum boala Alzheimer.

Exerciţiul fizic are beneficii dovedite

Ai tot auzit că sportul este de ajutor pentru menţinerea sănătăţii. În ceea ce priveşte creierul, beneficiile mişcării sunt confirmate. Alergarea uşoară şi chiar mersul pe jos pun sângele în mişcare, ceea ce ajută la irigarea mai bună a creierului. Iar un creier irigat corespunzător funcţionează mai bine. Mişcarea stimulează neurogeneza, adică procesul de formare a neuronilor. Prin sport, este favorizată formare de noi celule nervoase în zona hipocampului, regiunea cerebrală asociată cu memoria, cu stările emoţionale şi cu imaginaţia. Efectele pozitive se observă la cei care fac mişcare cel puţin 30 de minute zilnic. Numeroase studii au arătat că exerciţiile fizice previn sau chiar întârzie apariţia unor boli precum Alzheimer şi Parkinson. Şi excerciţiile de respiraţie amplă şi profundă cresc oxigenarea, cu impact pozitiv asupra sănătăţii cerebrale.

 

Somnul consolidează memoria

Lipsa somnului suficient (7-8 ore pe noapte) are consecinţe negative asupra creierului: îi încetineşte funcţionarea şi favorizează apariţia dificultăţilor de concentrare, afectând memoria pe termen scurt. În urma cercetărilor s-a observat că somnul este important pentru consolidarea memoriei şi pentru procesele de învăţare. Este bine de ştiut că somnul insuficient este asociat cu apariţia tulburărilor de memorie şi a bolilor neurodegenerative. Studiile au arătat că şi somnul de după-amiză favorizează sănătatea creierului: procesează amintirile, creşte creativitatea şi îmbunătăţeşte memoria. Este ideală odihna între orele 13.00 şi 16.00; după acest interval, puiul de somn poate perturba somnul de noapte.  

 

Evită stresul

Unul dintre cei mai mari inamici ai sănătăţii creierului este stresul. Pe termen lung, stresul poate determina apariţia unor modificări ale structurii şi funcţionării creierului. Pierderile de memorie, tuburările de concentrare şi anxietatea sunt câteva dintre consecinţele expunerii la situaţii stresante pe o perioadă lungă. Cercetările au arătat şi că stresul prelungit expune inclusiv la pierderi ale masei cerebrale şi la apariţia demenţei.

Continuarea pe clicksanatate.ro

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2021 - BZV.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.0858 (s) | 23 queries | Mysql time :0.026052 (s)