vineri, 19 aprilie, 2024

A ajuns datoare vanduta! O tanara mama din Iasi trebuie sa plateasca o suma uriasa statului. Iata cum s-a ajuns in aceasta situatie revoltatoare

Distribuie:

Publicat:

 In urma recalcularilor facute in cazul beneficiarilor de indemnizatii sociale, s-au descoperit situatii in care, mai multi ieseni trebuie sa returneze sume uriase catre institutiile statului • O tanara mama din Iasi a aflat cu stupoare ca are de returnat nu mai putin de 18.000 lei, bani pe care i-ar fi incasat fara drept in timpul concediului de crestere a copilului • S-a ajuns in aceasta situatie dupa ce indemnizatiile au fost acordate in functie de veniturile estimate de tinerii parinti, insa la recalcularea lor au iesit multe surprize neplacute

Indemnizatia de crestere a copilului care se acorda din partea statului este un urias ajutor oferit tinerilor parinti aflati la inceput de drum, insa de multe ori, astfel de indemnizatii duc la situatii de-a dreptul dificile.

Pentru ca la nivel national au existat numeroase cazuri in care astfel de indemnizatii ajungeu la sume exagerate si cu mari diferente intre sumele incasate de la un parinte la altul, s-a ajuns in punctul in care aceste indemnizatii sa fie plafonate la pragul de 8.500 lei/luna, dar si recalcularea indemnizatiilor.

Astfel, in urma verificarilor realizate de Agentia Judetena pentru Plati si Inspectie Sociala (AJPIS) Iasi, s-au descoperit mai multe situatii in care tinerii parinti au incasat bani in mod eronat si sunt obligati sa restituie banii catre stat. Cea mai mare suma care trebuie recuperata de AJPIS Iasi este in cazul unei tinere mame din Iasi, in varsta de 35 de ani, care trebuie sa plateasca inapoi o suma de circa 18.000 lei pe care a incasat-o pe parcursul anului trecut.

"In urma recalcularilor indemnizatiei de crestere a copilului, la nivelul judetului Iasi, cea mai mare suma pe care trebuie sa o plateasca o persoana este de aproximativ 18.000 lei. Aceasta situatie este din perioada in care indemnizatiile nu erau plafonate la suma de 8.500 lei. In mod normal, se acorda o indemnizatie de 80 la suta din veniturile realizate in ultimele 12 luni inainte de nastere, dar nu mai mult de 8.500 de lei. Indemnizatia se acorda in functie de veniturile estimate de catre solicitant si se recalculeaza in functie de veniturile obtinute la final. Asta se intampla si pentru ca ANAF calculeaza trimestrial veniturile. Spre exemplu, am avut un caz cu un notar care a trebuit sa spuna cat estimeaza ca va castiga, el a depus o estimare, iar in functie de veniturile realizate la final, s-a facut recalcularea indemnizatiei si a trebuit recuperata diferenta", a explicat Costel Grojdea, director general al AJPIS Iasi.

S-a recuperat o suma de peste 1,7 milioane de lei

La nivelul judetului Iasi exista 6.315 beneficiari ai indemnizatiei lunare pentru cresterea copilului, fiind vorba despre plati efectuate in valoare de 134.994.769 lei. Dupa alocatia de stat acordata copiilor, aceste indemnizatii reprezinta cea mai mare categorie de placi sociale la nivelul Iasului.
Numarul beneficiarilor a fost de 6.315 la nivelul anului 2017, platile efectuate fiind de 134.994.595 lei. Ca diferenta, in anul 2016 s-au inregistrat 5.413 beneficiari pentru care s-a facut o plata de 81.268.595 lei. Practic, este vorba despre o diferenta de 902 beneficiari si o suma de 52.726.052 lei.

Echipele AJPIS Iasi au facut mai multe demersuri pentru recuperarea sumelor pentru plata beneficiilor de asistenta sociala si a programelor de servicii sociale in vederea combaterii erorii, fraudei si coruptiei.

"In anul 2017, s-au constiuit debite in valoare de 1.922.739 lei, reprezentand 0,33 la suta din bugetul alocat institutiei pentru plata beneficiilor de asistenta sociala si s-a recuperat suma de 1.772.610 lei. Gradul de recuperare in anul 2017 a fost de 92,19 procente", au mai explicat reprezentantii Agentiei Judetene pentru Plati si Inspectie Sociala (AJPIS) Iasi.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img