vineri, 29 martie, 2024

A doua persoană vindecată de HIV, după 30 de luni fără virus

Distribuie:

Publicat:

A doua persoană vindecată de HIV. Un bărbat din Londra este a doua persoană vindecată vreodată de HIV, au spus medicii.

Bărbatul – al cărui caz a fost anunțat pentru prima dată în urmă cu un an – a stat fără HIV activ timp de 30 de luni, fără a fi nevoie de medicamente antivirale, potrivit unui nou raport publicat marți (10 martie) în revista The Lancet HIV.

Anterior cunoscut doar sub numele de „pacientul londonez”, bărbatul și-a dezvăluit identitatea luni (9 martie). El este Adam Castillejo, un tânăr de 40 de ani care a fost diagnosticat pentru prima dată cu HIV în 2003, potrivit The New York Times.

Anul trecut, cercetătorii au raportat că Castillejo a suferit „remisiune pe termen lung” de virus după ce a suferit un transplant special de măduvă osoasă. La acea vreme, Castillejo era fără HIV de 18 luni. Acum, 12 luni mai târziu, medicii săi sunt mai siguri că cazul său reprezintă într-adevăr un leac.

„Propunem ca aceste rezultate să reprezinte cel de-al doilea caz al unui pacient care să fie vindecat de HIV”, a declarat autorul principal al studiului, Ravindra Kumar Gupta, profesor de microbiologie clinică a Universității din Cambridge, într-un comunicat.

A doua persoană vindecată de HIV

Primul pacient care a fost vindecat de HIV – Timothy Brown, cunoscut și sub numele de „pacientul din Berlin” – a primit un transplant similar de măduvă osoasă în 2007 și a stat fără HIV activ mai bine de un deceniu.

În cazul Castillejo și Brown, celulele stem utilizate pentru transplanturile lor proveneau de la un donator care a avut o mutație genetică relativ rară care conferă rezistență la HIV.

Cu toate acestea, cercetătorii au subliniat că un astfel de transplant de măduvă nu ar funcționa ca terapie standard pentru toți pacienții cu HIV. Astfel de transplanturi sunt riscante și atât Castillejo, cât și Brown au avut nevoie de transplanturi pentru a trata cancerul de care suferea, mai degrabă decât pentru HIV.

În noul raport, medicii nu au găsit nicio infecție virală activă în corpul lui Castillejo. Cu toate acestea, au găsit „resturi” de ADN-ul HIV în unele celule. Dar autorii au spus că aceste urme de ADN pot fi considerate „fosile”, deoarece este puțin probabil să permită replicarea virusului. Astfel de rămășițe au fost găsite și în cazul lui Brown, celalalt pacient cu HIV.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img