miercuri, 24 aprilie, 2024

A fost acordat Premiul Nobel pentru Medicina. Cine sunt castigatorii

Distribuie:

Publicat:

Cercetatorii William G. Kaelin Jr, Sir Peter J. Ratcliffe si Gregg L. Semenza au castigat premiul Nobel pentru Medicina pe 2019 "pentru descoperirile lor despre cum simt celulele si cum se adapteaza la concentratia de oxygen”, potrivit Comitetului Nobel, reunit astazi, la sediul Institutului Karolinska din Stockholm. Anul trecut, cercetatorul american James P. Allison si omul de stiinta japonez Tasuku Honjo, au fost recompensati cu Premiul Nobel in Fiziologie sau Medicina pentru realizarile lor in ceea ce priveste noile terapii impotriva cancerului.

In ceea ce priveste premiul pentru Medicina, intre 1901 si 2018 au fost acordate 109 distinctii Nobel. Pana in prezent, 12 femei au primit Nobelul, iar cel mai tanar laureat – Frederick G. Banting -, premiat pentru descoperirea insulinei, avea 32 de ani la momentul decernarii premiului, in 1923. Cel mai varstnic laureat al Nobelului pentru Medicina, Peyton Rous, avea varsta de 87 de ani, in 1966, cand a primit distinctia pentru descoperirea oncovirusurilor.

Suma pe care o va primi laureatul fiecarui premiu in 2018 este de 9 milioane de coroane suedeze (873.000 de euro). Aceasta va fi impartita daca vor exista mai multi laureati ai unui singur premiu. Sezonul Premiilor Nobel va continua marti cu Premiul Nobel pentru Fizica, cu Premiul Nobel pentru Chimie, la 9 octombrie, Premiul Nobel pentru Literatura, care va fi acordat pe anii 2018 si 2019 la 10 octombrie, si Premiul Nobel pentru Pace, la 11 octombrie. Premiul Riksbank Sveriges in Stiinte Economice, acordat in memoria lui Alfred Nobel, va fi anuntat la 14 octombrie.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img