vineri, 29 martie, 2024

A fost descoperit pește cu metale grele în magazinele românești. Ce anunță șeful ANPC

Distribuie:

Publicat:

Peștele este un aliment foarte consumat de către români. Este important ca populație să știe ce se află pe rafturile magazinelor și să se ferească pe cât mai mult posibil de pericolele alimentare. ANPC a făcut o descoperire șocantă în mai multe magazine din București și din Ilfov, găsind mai multe tone de pește de import, originea Vietnam, cu o cantitate mai mare de metale grele decât cea admisă. 

Au fost aplicate amenzi în valoare de 35.000 de lei mai multor importatori și distribuitori de pește din București și din Ilfov. Amenzile au fost date în urma controalelor din perioada 26-28 iulie 2022, iar șeful ANPC anunță că mărfurile ar fi trebuit să fie verificate în momentul importului.

Pește cu metale grele în magazine

În perioada 26-28 iulie, ANPC a descoperit pe rafturile magazinelor un lot de 2 tone de ton roșu care a fost neconform, depășind limita maximă admisă pentru Cadmiu. Pe lângă Cadmiu, au mai fost găsite și metale grele precum Arsenic, Mercur și Plumb, toate acestea atacând rinichii.

‘’Acest lucru ar trebui să mobilizeze și alte autorități, pentru a demara ridicări încă de la frontieră. Este păcat să găsim aceste mărfuri în depozitele marilor operatori comerciali, puse la dispoziția consumatorilor, în condițiile în care anumite zone, cu alarmă în acest sens, ar fi putut fi verificate încă de la momentul importului.", a declarat șeful ANPC, Horia Constantinescu, la Antena 3.

Care sunt operatorii verificați și sancționați

În urma verificărilor efectuate, Protecția Consumatorilor a mai aplicat și două avertismente și a fost oprită definitiv comercializarea și retragerea unei cantități de 1.300 kg de pește până la remedierea deficiențelor constatate.

Operatorii economici controlaţi au fost: Bistromar la timonă SRL, Millenium Group SRL, Eurocooling SRL, Metro Pallady, Ocean Fish SRL, Metro Logistics / Yussen, Ind Lacto Mureş SRL, Omnia Gusti SRL şi Groenlanda SRL.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img