miercuri, 24 aprilie, 2024

Ațipitul în timpul zilei: Poate semnala o problemă de sănătate

Distribuie:

Publicat:

Oboseala de după-amiază, dar mai ales frecvența cu care apare aceasta poate să fie semnul unor probleme medicale, arată studii recente.

Deși este firească o astfel de stare, care de cele mai multe ori este dată de consumul de alimente sau băuturi ”absorbante” de energie, ațipeala ar putea fi corelată cu un risc mai mare de hipertensiune și accident vascular cerebral.

O analiză a peste 350.000 de înregistrări anonime de la UK Biobank a dezvăluit această legătură, sugerând că ar putea fi mai mult decât o coincidență.

Somn deficitar

Fiind vorba de un studiu corelațional, cifrele nu implică neapărat că vina aparține somnului în sine. Este foarte posibil ca problema să fie reprezentată de modelele de somn deficitare, iar acele scurte momente de odihnă în timpul zilei să nu fie suficiente pentru a ne proteja de deficiențele de sănătate care apar ca urmare.

”Aceste rezultate sunt deosebit de interesante, deoarece milioane de oameni s-ar putea bucura de un somn regulat sau chiar zilnic”, a declarat anestezistul E Wang de la Xiangya Hospital Central South University din China, citat de Science Alert.

Studii anterioare au remarcat o legătură potențială între somnul în timpul zilei și hipertensiunea arterială și, prin extensie, una dintre complicațiile sale majore, accidentul vascular cerebral. De fapt, o singură zi de siestă poate coincide cu o creștere a riscului de hipertensiune și de accident vascular cerebral.

Continuarea pe exquils.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img