vineri, 29 martie, 2024

A murit Fidel Castro

Distribuie:

Publicat:

Fidel Castro a murit. Liderul istoric al Cubei avea 90 de ani. Actualul presedinte al Cubei, Raul Castro, a fost cel care a facut anuntul, informeaza presa oficiala din Cuba, citata de CNN Español.

Fidel Castro a fost liderul Revolutiei Cubaneze, a detinut functia de premier al Cubei in perioada 1959-1976 si de presedinte, intre 1976 si 2008.

“Comandantul Revolutiei cubaneze a decedat vineri la ora 22.29” (sambata, 5.29, ora Romaniei), a anuntat Raul Castro intr-un discurs transmis in direct la televiziunea publica din Cuba.

Trupul neinsufletit al lui Fidel Castro va fi incinerat sambata la primele ore ale diminetii, conform dorintei sale, a mai spus Raul Castro, in scurta sa alocutiune televizata, adaugand ca organizarea omagiului funerar se va face la o data ce va fi comunicata ulterior.

Desi retras din viata publica, Fidel Castro a ramas o sursa de inspiratie pentru nucleul dur al Administratiei socialiste de la Havana, condusa de fratele sau, Raul Castro.

Politician revolutionar marxist-leninist, Fidel Castro a condus Cuba ca prim-ministru in perioada 1959-1976, iar apoi ca presedinte, din 1976 pana in 2008. In 2008, i-a predat puterea fratelui sau, Raul Castro.

“Nu m-am nascut politician. Dar, inca din tinerete, am observat lucruri care mi-au ramas in minte, care m-au ajutat sa inteleg realitatile din jurul meu”, scria Fidel Castro la un moment dat, noteaza BBC.

In luna aprilie, intr-o rara aparitie publica, Fidel Castro declara: “In curand voi implini 90 de ani. Nu mi-ar fi trecut niciodata prin minte aceasta idee. Nu am facut niciun efort pentru asta, este ironia sortii. In curand, voi fi ca toti ceilalti”.

Autoritatile cubaneze sustin ca Fidel Castro a reusit sa supravietuiasca la 600 de tentative de asasinare, dar cifra este imposibil de confirmat.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img