vineri, 26 aprilie, 2024

A murit prima femeie din istorie care a escaladat Everestul

Distribuie:

Publicat:

Japoneza Junko Tabei, prima femeie din istorie care a escaladat Everestul a murit la varsta de 77 de ani, relateaza time.com.

Tabei, prima femeie din istorie care a reusit sa escaladeze Varful Everest in 1975, a murit dupa o lupta cu cancerul la varsta de 77 de ani, potrivit agentiei japoneze NHK. Avea 35 de ani atunci cand a urcat pe Everest.

Dar Junko Tabei nu s-a oprit dupa recordul din 1975. A continuat sa urce cele mai inalte varfuri din peste 70 de tari. In 1992, Tabei a devenit prima femeia care a escaladat cei mai inalti munti din toate cele 7 continente, inclusiv Kilimanjaro si Denali.

Agentia NHK relateaza ca Tabei a fost diagnosticata cu cancer in urma cu 4 ani, dar a continuat sa escaladeze munti pe tot parcursul tratamentului.

In 2012, Tabei a declarat pentru Japan Times ca a fost mandra de modul in care a fost perceputa ascensiunea sa. “In trecut, in anii 1970, in Japonia, barbatii munceau si femeile stateau acasa. Chiar si femeile care au avut locuri de munca, erau angajate doar pentru a servi ceaiul, de pilda. Deci era de neconceput ca ele sa fie promovate la locurile de munca.”

Ascensiunea ei pe Everest a venit la doar 12 zile dupa ce a fost spulberata intr-o avalansa pe munte. Ea a fost scoasa de sub zapada de un ghid si si-a continuat expeditia.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img