vineri, 26 aprilie, 2024

A murit! Sotia si fratele lui au fost transportati de urgenta la spital. Toti au mancat din acelasi produs

Distribuie:

Publicat:

Pacientul a facut stop cardio-respirator la scurt timp de la prezentarea in UPU, dar medicii nu au reusit sa-l salveze • Barbatul care avea 67 ani a ajuns la spital cu halucinatii, greata, varsaturi • Sotia si fratele lui au mancat din acelasi produs, dar evolutia starii de sanatate a celor doi este stabila

Ieri-dimineata, un barbat a fost transportat in stare foarte grava la UPU din cadrul Spitalului “Sf. Spiridon” din Iasi. Pacientul, in varsta de 67 ani, din localitatea ieseana Movileni a fost adus, prin transfer, de la Spitalul municipal Pascani. La internare, barbatul avea halucinatii, greata, varsaturi. La scurt timp de la internare, pacientul a facut stop cardio-respirator

Medicii au inceput imediat manevrele de resuscitare si au incercat zeci de minute sa-i reporneasca inima bolnavului. Din pacate, inima barbatului nu a reinceput sa bata, medicii fiind obligati sa declare decesul. Barbatul a fost diagnosticat cu intoxicatie cu ciuperci. La Spitalul Municipal din Pascani a ajuns sotia si fratele acestuia. Toti trei au mancat din ciupercile culese din padurile din zona localitatii Movileni. 

Citeste si : Tot mai multe persoane ajung la spital intoxicate cu ciuperci. Reguli de care sa tineti cont

“Pacientul a venit in cursul diminetii (ieri-n.r.) prin transfer de la spitalul din Pascani. La unitatea medicala din Pascani s-a prezentat in aceeasi dimineata, impreuna cu sotia si fratele lui. Pacientul a necesitat transfer la Spitalul «Sf. Spiridon» pentru ca starea de sanatate se agravase si prezenta halucinatii. Din cate am fost informati, sotia a solicitat externarea dupa cateva ore, iar cumnatul a ramas internat. Pacientul a facut stop cardio-respirator si nu a raspuns manevrelor de resuscitare. Bolnavul avea si o patologie cardio-vasculara neinvestigata. Cauza decesului este intoxicatia cu ciuperci, dar medicii legisti vor stabili exact care au fost cauzele. Ciupercile a fost culese din padure, de catre ei”, a declarat dr. Gabriel Perianu, purtator de cuvant la Spitalul “Sf. Spiridon” din Iasi. 

Citeste si : Femeie insarcinata, la Urgente dupa ce a mancat ciuperci 

Sunati imediat la 112 daca aveti simptome 

Medicii de specialitate recomanda populatiei sa se prezinte imediat la medic, dupa aparitia simptomelor. “Riscul instalarii de efecte nocive dupa consumul de ciuperci depinde de: specia de ciuperca (efectele toxice cele mai grave apar dupa consumul de ciuperci necomestibile, dar si ciupercile comestibile crescute pe un sol impregnat de substante toxice pot avea efecte nocive); modul de conservare si preparare; cantitatea ingerata; varsta pacientului, patologie asociata. «Cunoscatorii» trebuie sa stie ca nu au nicio sansa sa «identifice» ciupercile toxice prin introducerea unui ban sau ligurinta de argint sau a usturoiului si a cepei in vasul unde fierb ciupercile, pentru ca modificarile de culoare ale acestora sunt datorate unei enzime ce poate avea aceeasi reactie la orice ciuperca. Simptomele sunt nespecifice si devin sugestive doar in contextul relevarii in antecedente (2-15 ore) a consumului de ciuperci sau evidentierii la mai multi consumatori ai aceluiasi pranz de ciuperci”, a declarat dr. Tudor Ciuhodaru. 

Acesta a precizat ca ne putem gandi la intoxicatia cu ciuperci atunci cand apar stari de greatavoma, cresterea ritmului respiratiei, transpiratie, salivatie abundenta, ameteli, slabiciune, dereglari de vedere, ingustarea pupilelor, dureri abdominale, diaree. 

“Gravitatea intoxicatiei depinde de specia de ciuperca si reactivitatea individuala (copii si cei cu patologie asociata hepato-renala au o susceptibilitate crescuta si dezvolta rapid o simptomatologie zgomotoasa, iar formele clinice sunt grave cu instalarea frecventa a comei hepatice de multe ori cu sfarsit letal), iar simptomele sunt nespecifice. Dupa aparitia simptomelor sunati la 112 si chemati ambulanta, intrucat este nevoie de internare urgenta intr-un serviciu specializat in toxicologie. Intoxicatul va fi transportat la spital impreuna cu toti cei care au mancat ciuperci, chiar daca nu au simtome de intoxicatie. Pana la sosirea ambulantei se incepe evacuarea stomacului prin provocarea de varsaturi prin gadilarea luetei (omusor), dupa ce pacientul ingera de 4-6 ori cate 500 ml apa pe care o va vomita pana cand continutul evacuat devine limpede pentru a nu permite absorbtia toxinelor”, a spus medicul Tudor Ciuhodaru. Populatia este sfatuita sa consume doar ciuperci cu avizul fitosnitar din magazine autorizate. 

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img