vineri, 26 aprilie, 2024

A promis sau nu Suedia Turciei extrădări în schimbul intrării în NATO? Magdalena Andersson, pusă într-o situație dificilă de jurnaliști

Distribuie:

Publicat:

Premierul suedez Magdalena Andersson a refuzat duminică să dezmintă afirmaţia făcută recent de preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, cum că Suedia "a promis" extrădarea a 73 de persoane în Turcia în schimbul renunţării de către Ankara la opoziţia sa faţă de intrarea ţării nordice în NATO, situaţie care a pus în dificultate Stockholmul, transmite AFP, conform AGERPRES.

În pofida insistenţei jurnaliştilor şi a îngrijorării refugiaţilor kurzi sau turci din Suedia, şefa guvernului nu a vrut să spună dacă un astfel de angajament a fost luat – sau nu – pentru ca Ankara să nu mai blocheze candidaturile Suediei şi Finlandei la alianţa nord-atlantică.

"Am fost ministru timp de opt ani şi nu am vorbit niciodată despre ceea ce s-a spus la masa negocierilor", a declarat ea într-o conferinţă de presă. "Ceea ce mă pune într-o situaţie un pic dificilă în acest moment", a adăugat lidera social-democrată.

În cadrul unui acord semnat marţi de Stockholm şi Helsinki, cu prilejul summitului NATO de la Madrid, cele două ţări nordice s-au angajat în scris să examineze "prompt şi minuţios" solicitările de extrădare formulate de Turcia.

Nicio promisiune de a purcede efectiv la aceste extrădări nu a fost făcută, iar Finlanda şi Suedia au amintit ulterior că procesul depinde de autoritatea tribunalelor independente.

Continuarea pe stiripesurse.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img