vineri, 29 martie, 2024

ACCIDENTELE DE MUNCA IN CRESTERE IN JUDETUL VASLUI

Distribuie:

Publicat:

Schimbarile de ordin economic si organizatoric care au avutloc Romania in ultimii ani au avut implicatii sociale profunde asupra fortei de munca, producand anumite ingrijorari in ceea ce priveste asigurarea securitatii si sanatatii lucratorilor la locul de munca.

Principalii factori de ordin social care produc ingrijorare si afecteaza lucratorii din Romania sunt:
– preocuparea permanenta asupra pastrarii locului de munca;
– scaderea numarului de lucratori specializati concomitent cu suplimentarea sarcinilor de serviciu pentru cei ramasi in activitate;

– cresterea exigentei tehnologice in urma aparitiei de noi echipamente si tehnologii;
– imbatranirea fortei de munca;- schimbari produse in dinamica accidentelor de munca.
Pentru perioada 2012-2015, din statistica accidentatilor in munca inregistrati in baza de date a Inspectiei Muncii rezulta ca numarul acestora a crescut. Astfel in 2012 au fost inregistrati 4.795.455 salariati, 4220 accidente de munca dintre care 333 mortale. In 2015 avem 4.838.947 angajati, 4597 accidente si 232 mortale. Analizand aceste date reiese ca in acesti ani se observa o tendinta crescatoare a indicilor de frecventapentru accidentatii in munca din Romania.

Tendinta de crestere a indicelui de frecventa a accidentatilor in munca inregistrati in Romania in ultima perioada a fost factorul determinant in luarea deciziei de a declansa actiunea de monitorizare si verificare a modului in care unitatile ce au inregistrat accidente de munca realizeaza masurile stabilite cu ocazia cercetarii evenimentelor, masuri care sa duca la prevenirea altor evenimente similare si care sa intareasca nivelul securitatii si sanatatii in munca din unitate. Avand in vederi aceste lucruri in perioada urmatoare se va derula o campanie in lunile aprilie-mai 2017, si va consta in informarea partenerilor sociali din unitatile ce au inregistrat accidente de munca in ultimii cinci ani despre modul de derulare a actiunii si tematica abordata.
– a doua etapa consta in verificarea prin actiuni de control la angajatori a modului de realizare a masurilor dispuse prin procesele verbale intocmite cu ocazia cercetarii evenimentelor. Aceasta etapa se va desfasura in perioada iunie – noiembrie 2017.
   Pentru a identifica prioritatile de control se va tine seama de:
• istoricul evenimentelor produse in unitate in ultimii 5 ani;
• numarul de lucratori existenti la locurile de munca unde au avut loc evenimente;
• gravitatea accidentelor produse;
• riscurile existente la locurile de munca unde au avut loc evenimente.
               Actiunile de control si de verificare a masurilor dispuse se vor desfasura in perioada iunie –   noiembrie 2017.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img