sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Aceasta lege va fi adoptata URGENT! Sute de mii de romani vor BENEFICIA de MAI MULTI BANI

Distribuie:

Publicat:

Guvernul Mihai Tudose ar urma ca adopte vineri, in cadrul primei sedinte a acestui Cabinet, OUG de modificare a Legii nr. 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, care prevede cresterea indemnizatiei la 640 pentru cei care sufera de un handicap grav si la 480 pentru cei cu handicap accentuat, masura urmand a intra in vigoare de la 1 ianuarie 2018, au precizat surse politice.

Actul normativ mai stabileste ca prioritate angajarea in munca a acestor persoane in procent de 4% din numarul total de angajati din institutiile si firmele cu peste 50 de salariati. De asemenea, in cazul copiilor cu handicap grav, certificatul acestora va fi valabil pana la implinirea varstei de 18 ani, fara sa fie necesar sa se mai prezinte periodic la comisiile de evaluare.

Potrivit OUG, 717.502 persoane beneficiaza de o forma de sprijin financiar sub forma prestatiei sociale (persoanele cu handicap usor nu beneficiaza de prestatii sociale si nici persoanele aflate intr-un serviciu public rezidential – centru rezidential).

„In ultimii ani, costurile de trai s-au modificat considerabil, iar acest aspect il resimtim fiecare dintre noi, in special persoanele din grupuri vulnerabile, cum sunt persoanele cu dizabilitati. In momentul de fata, este practic imposibil sa traiesti cu o suma de 349 de lei pe luna, cum este cazul persoanelor cu handicap grav sau 243 de lei pe luna, cum este cazul persoanelor cu handicap accentuat”, se mai arata in actul normativ, transmite News.ro.

Astfel, una din masurile urmarite prin OUG este de a creste „semnificativ” valoarea prestatiei de care beneficiaza persoanele cu handicap.

Totodata, Ministerul Muncii intentioneaza sa reglementeze un mecanism de crestere a prestatiei prin raportare la pensia sociala minima, in conditiile in care, in varianta actuala de lege, cresterea prestatiei este legata de evolutia indicelui pretului de consum, „indicator ce nu a mai crescut de foarte mult timp”.

O alta prevedere din OUG are in vedere crearea de oportunitati pentru autoritatile locale (consiliile locale) de a dezvolta servicii sociale de tip rezidential (centre de zi, centre respiro si locuinte protejate).

„Legea nr. 448/2006 permitea DGASPC-urilor sa deschida astfel de servicii publice, insa nu si autoritatilor locale. In acest sens, se doreste sa se duca serviciile cat mai aproape de cetatean. Aceasta prevedere creeaza o oportunitate pentru primarii si nu o obligatie de a infiinta servicii”, arata ordonanta de urgenta.

De asemenea, copiii cu handicap grav, care au ingrijiri paliative, nu vor trebui sa se mai prezinte periodic la comisiile de evaluare, certificatul lor fiind valabil pana la implinirea varstei de 18 ani.

In textul OUG mai este precizat faptul ca persoanele cu dizabilitati vor primi din oficiu prestatia sociala, si nu in baza unei cereri.

Ministerul Muncii mai vizeaza, prin OUG de modificare a Legi nr. 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, si sustinerea angajarii in munca a acestora.

„In Romania avem in prezent 34.343 de persoane cu dizabilitati angajate in munca. In acest context, proiectul de ordonanta de urgenta stabileste ca prioritate angajarea in munca a persoanelor cu dizabilitati in procent de 4% din numarul total de angajati din institutiile si firmele cu peste 50 de salariati, neindeplinirea acestei obligatii atragand dupa sine plata unei taxe catre bugetul de stat. Noutatea adusa de actul normativ consta in incurajarea angajarii in munca si descurajarea neangajarii prin cresterea taxei la nivelul salariului minim brut pentru fiecare persoana neangajata pana la atingerea procentului de 4%. Totodata, eliminam optiunea de a contracta servicii si produse de la unitati protejate atunci cand nu este respectata obligatia legala de angajare in procent de 4% pentru persoanele cu handicap”, se precizeaza in textul actului normativ.

Astfel, institutiile publice au obligatia organizarii de concursuri destinate persoanelor cu dizabilitati.

De asemenea, odata cu intrarea in vigoare a OUG, „5.150 de persoane cu handicap grav psihic si mintal vor beneficia de scutire la plata contributiei datorate pentru adultii cu handicap din centrele rezidentiale”.

In prezent, obligatia de intretinere pentru adultii cu handicap asistati in centre se intinde pana la frati si surori, rudele in linie dreapta, sot si sotie, modificarea adusa prin actul normativ restrangand aceasta obligatie la sot si sotie, parinti pentru copii si copiii pentru parinti.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img